Kolumne

subota, 18. travnja 2020.

„Debela“ – nova hit predstava Male scene na zahtjev!


Kazalište Mala scena donosi još jednu predstavu na zahtjev - «Debelu» nastalu prema istoimenom romanu autorice Silvije Šesto.

Premijera predstave «Debela» bila je u ožujku 2008., a gledateljima je dostupna izvedba sa originalom postavom - Anom Begić Tahiri, Ivom Mihalić, Igorom Kovačem i Lukom Juričićem. «Debela» je obilježila čitavo desetljeće naše Scene za mladu publiku, a odigrana je više od 400. puta!

U sklopu inicijative «Mala scena online» i dalje svakodnevno prenosimo javljanja uživo na Facebook i instagram stranici kazališta. Pričamo priče, anegdote, dijelimo savjete i prenosimo iskustva. Svake srijede najmlađi mogu sudjelovati u online radionici glasa s opernom pjevačicom i pedagoginjom Sofijom CIngulom, a nedjeljom u 17 sati, u suradnji s Lutkarskom organizacijom koju fakat trebamo, prenosimo lutkarske radionice koje vodi Morana Dolenc.
U sklopu projekta „Mala scena online“, najstarije privatno kazalište u Hrvatskoj donosi još jednu predstavu na zahtjev – „Debelu“, nastalu prema istoimenom romanu autorice Silvije Šesto.

Predstava „Debela“ obilježila je više od desetljeća naše Scene za mladu publiku. Praizvedba je održana u veljači 2008. godine, a od tada je odigrana više od 400 puta! Režiju dramaturgiju te izbor glazbe napravila je Snježana Banović, kojoj je ovo bila prva u nizu uspješnih suradnji s Malom scenom. Scenografiju je osmislila Dinka Jeričević, kostime Dženisa Pecotić, koreografkinja je Zagorka Živković, fotografkinja Irena Sinković, a Vitomira Lončar producirala je ovu predstavu koja oduševljava mlade od 9 godina naviše. I ovom prilikom zahvaljujemo Davoru Tolji i Zoranu Lesendriću na dopuštenju za korištenje njihovih skladbi. U proteklih su se dvanaest godina u predstavi izmijenili mnogi glumci, a u ovoj izvedbi moći ćete vidjeti premijernu postavu u kojoj su igrali: Ana Begić (za ulogu Lade nagrađena je nagradom ASSITEJ za najbolje glumačko ostvarenje za žensku ulogu) Ivu Mihalić, Igora Kovača te Luku Juričića.

Glavno lice romana (i naše predstave) je Lada, tipična tinejdžerica koju muče suvišni kilogrami, naporni roditelji, škola, prištići te sve ono što je povezano s prvim poljupcem. Ladina priča duhovito je štivo koje progovara o problemima s kojima se susreću mladi danas.

Roman „Debela“ uvršten je na top listu najčitanijih hrvatskih knjiga za mlade, Silvija Šesto dobitnica je nagrade „Ivana Brlić Mažuranić“, a nalazi se i na Časnoj Listi IBBY kao predstavnik Hrvatske u društvu stotinu najljepših knjiga za djecu i mlade svijeta. Naslov je na popisu lektire za osmi razred, a predstava zaslužuje biti i na popisu obaveznih predstava s kojom ćete uživati u kazalištu!

Predstavu na zahtjev možete pogledati na ovoj poveznici: vimeo.com/ondemand/debelams

Umjetnička direktorica Male scene Buga Marija Šmić rekla nam je povodom nove predstave u sklopu „Mala scena online“: „Kazalište Mala scena u sklopu inicijative „Mala scena online“ svakodnevno prenosi javljanja uživo na Facebook i Instagram stranici kazališta. U 10 sati čitam priče za djecu, a u 18 sati Vitomira Lončar i Ivica Šimić pričaju priče, anegdote te dijele s našom publikom svih uzrasta svoje veliko kazališno iskustvo. Srijedom u 18 sati najmlađi mogu sudjelovati u radionici glasa koju vodi naša operna pjevačica i pedagoginja Sofija Cingula, a nedjeljom u 17 sati, u suradnji s „Lutkarskom organizacijom koju fakat trebamo“ (LOFT), prenosimo i lutkarske radionice koje vodi Morana Dolenc. Mala scena je jedino kazalište u Hrvatskoj koje u ovim vremenima karantene uživo prenosi izvedbe svojih predstava, a u pripremi je i još mnogo iznenađenja. Već smo 35 dana s našom publikom online i njihove reakcije i podrška daju nam dodatnu motivaciju da nastavimo. Ostanite uz Malu scenu online i na taj način poduprite neovisnu kazališnu scenu u vremenu krize!“

Mala scena, prepoznatljivo različito kazalište, s Vama od 1986.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.