Kolumne

subota, 28. ožujka 2020.

Nada Vukašinović | Koronike: Prilagodba


Je li čovjek dovoljno inteligentan da se za mjesec dana uspije prilagoditi na nove uvjete života? Naš svijet se suviše brzo okrenuo naglavačke, raspao, promijenio iz temelja. Kao da se zaledio u jednom groznom trenutku. Zatečeni smo nespremni i sad vidimo koliko smo slabi i ranjivi.

Treba puno toga mijenjati, misli, navike, rutinu, životni stil i adaptirati se. Gdje počinju promjene? U mozgu, budući da smo razumna bića ili u srcu jer smo ljudi? Kažu da je prilagodba inteligentno ponašanje, prilagodba je i učenje. Tko se prilagodi novonastaloj situaciji preživjet će.

Gledali smo mi filmove, ali to je bila fikcija, čuli smo mi za Koronu, ali to je bila Kina, daleko od našeg predvidivog svijeta. Kako smo bili naivni. Drijemali smo uljuljkani u sigurnost i nismo primijetili znakove, a bilo ih je. Sve smo uzeli zdravo za gotovo, mislili smo svijet je tu zbog nas, da nam služi, da ga iskoristimo. Čime smo zaslužili tu pošast, ili je pošast došla jer smo svi nevini.

Malo smo se ljutili na političare, malo na zakone, malo na susjede, ali znali smo da će naš svijet i sutra i za tjedan dana i dogodine biti isti.

A eto sad se razlomio i razmrvio, hoćemo li ga ikada više moći popraviti, a kada se nešto krpa i lijepi nikada više nije isto.

Velike krize su kroz povijest iznjedrile i mogućnost razvoja i napretka. Možda iz krize i ispadne nešto dobro.

Sada je najvažnije da se držimo kuće, da budemo strpljivi i ostanemo zdravi.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.