Kolumne

subota, 28. ožujka 2020.

Ante Šarunić dobitnik književne nagrade "Joja Ricov"

Piše: Nikola Šimić Tonin

Dobitnik književne nagrade Joja Ricov za 2020., je čakavski pjesnik Ante Šarunić. Nagradu je pokrenulo HKD Ogranak Zadar prema ideji književnika Nikole Šimića Tonina.

Prosudbeno povjerenstvo činili su: Dr. sc. Dragan Gligora, dr. sc. Erni Gigante Dešković, Valerijo Orlić, Slavko Govorčin, Šime Vitori, Žaklina Kutija i Nikola Šimić Tonin.

Pjesnička manifestacija Joja Ricov na pjesnikov rođendan iz općepoznatih razloga nije se mogla održati ove godine u pjesnikovome mjestu rođenja, Kalima kao sve godine do sada.

Nagrada će biti naknadno uručena.

- Šarunićeva pjesma ima i biserje i zlato. Ante se boji sumraka, ne da svoj kamen. Piše nadahnuto, stvaralački. Svaki čitatelj osjeća Brgulje, Molat. - Slavko Govorčin.

- Ante Šarunić piše o škoju, o dvorima u kojima je sve manje čeljadi. Ante svjedoči da je u stalnom dosluhu sa škojom. U mnogim pjesmama autor dobro pronalazi svoje viđenje onoga u kakvom se stanju nalaze škoji. - Ante Toni Valčić.

O Joji Ricovu

Pjesnik Joso (Joja) Ricov rođen je u Kalima (Zadar), 25. ožujka 1929. Osnovnu školu završio je u Kalima (1940.), pohađao klasičnu gimnaziju pri Nadbiskupskom sjemeništu u Zadru (1941.-1943.), odakle je zbog otpora talijanizaciji hrvatskoga obalnog područja i vlastitog prezimena te jasno izražena rodoljubnoga i antitotalitarističkoga stava isključen.

Sudionik je hrvatskog otpora, zatočenik u njemačkom koncentracijskom logoru Musapstan kod Zadra (1944.). Potom nastavlja i završava realnu gimnaziju u Zadru (1945.-1950.), upisuje se i diplomira na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao profesor slavistike (1959.). Neposredno nakon povratka s III. festivala jugoslavenske poezije, 17. srpnja 1959. na autoputu "Bratstvo i jedinstvo" na relaciji Beograd – Ohrid uhićen je i odveden u zatvor u Savskoj cesti 60, u Zagrebu. Odatle je 26. studenoga 1959., bez procesa i presude izgnan u dvogodišnje zatočeništvo na otok sv. Grgura. Na peticijsku intervenciju talijanskoga nobelovca književnika Salvatorea Quasimoda osobnim nalogom Josipa Broza Tita 19. travnja 1961. pušten je iz zatvora.
Od rujna 1962. do lipnja 1963. umjetnički je konzultant kazališne institucije "Il Trebbo – centro di lavoro teatrale" Tonija Comella u Milanu. Godine 1966. i 1968. stipendist je Pier Emmanuelova "Comité d'écrivains et d'éditeurs pour une Entr'aide Européenne" u Parizu. Od 1. prosinca 1963. do 16. travnja 1967. dopisni je urednik „D'Ars Agencya“, milanskoga časopisa za suvremenu umjetnost s rubrikom Lettera dalla Jugoslavia.

Od 1. prosinca 1963. do 16. travnja 1967. dopisni je urednik „D'Ars Agencya“, milanskoga časopisa za suvremenu umjetnost s rubrikom Lettera dalla Jugoslavia. Od 1. travnja 1968. do 12. studenoga 1970. član je uredništva Hrvatskog književnog lista. Jedan je od utemeljitelja zajednice samostalnih pisaca Tin.

Dosadašnji dobitnici književne nagrade Joja Ricov su: Tomislav Meštrić, Ante Sikirić i Dinko Škevin.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.