Kolumne

utorak, 11. veljače 2020.

Književni susret s Borisom Beckom u Koprivnici


vrijeme: 12.02.2020. 18 h
mjesto: Koprivnica; Knjižnica i čitaonica Fran Galović, Zrinski trg 6

U srijedu, 12. veljače, s početkom u 18 sati, u Čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica po prvi put predstavit će se autor Boris Beck sa svojim romanom 'Posljednja noć velikog pripovjedača'.

Roman „Posljednja noć velikog pripovjedača“ Borisa Becka je fikcionalizirana biografija Ezopa, antičkog pripovjedača poznatog najviše po basnama, ali on je bio i autor politički angažirane proze te je zbog toga bio i umoren.
Ezop je rođen kao rob i tjelesno deformiran, a u djetinjstvu čak nije niti govorio. S ruba društva, zahvaljujući iznimnoj inteligenciji, uspeo se sve do državnog službenika koji je za kraljeve obavljao povjerljive poslove. Njegova dovitljivost učinila je da se u njega zaljubila i žena priglupog filozofa kojemu je u mladosti služio, a čak je bio pozvan i u društvo legendarne sedmorice mudraca. Na svojim diplomatskim putovanjima po Bliskom istoku stigao je do Babilona, a po predaji u pustinji je čak susreo i Istinu. Kao sluga Kreza – koji je zbog prijevarnog proročanstva Delfa doživio vojnu katastrofu – odlazi u grčko proročište te tamošnje svećenike optuži za licemjerje i iskorištavanje naivnosti ljudi. Oni ga zauzvrat lažno optuže za krađu i osude na smrt – no Ezop prije toga, u liku mladog stražara koji ga čuva, pronađe nasljednika svojeg umijeća koji će dalje pronositi slobodu pripovijedanja.
Boris Beck, rođen je 1965. u Zagrebu. Docent je na Studiju novinarstva na FPZG, dugogodišnji publicist i književnik. Bio je urednik u Vijencu, Zarezu i Nacionalu te u nizu časopisa za kulturu i književnost. Studirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je šest knjiga umjetničke, esejističke i znanstvene proze. Kao kolumnist prati društvene i medijske fenomene i pokušava naći smisao u onome što se čini besmisleno.

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.