petak, 13. prosinca 2019.

HNK Zagreb kalendarsku godinu zaključuje premijerom 'Idiota'


vrijeme: 30.12.2019.
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg Republike Hrvatske 15

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu oprostit će se od stare godine 30. prosinca premijerom drame 'Idiot' po jednom od najvećih djela ruske i svjetske literature u režiji i adaptaciji ruskog redatelja Vasilija Senjina.

"U jednom od vagona trećeg razreda našla su se, u svanuće, nasuprot jedan drugome, dvojica putnika: obojica mladi ljudi, obojica gotovo bez ikakve prtljage, obojica negizdelinski odjevena, obojica s prilično zanimljivim fizionomijama, naposljetku, obojica sa željom da zapodjenu razgovor… Početak je to slavnog romana 'Idiot' Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u kojemu upoznajemo dvojicu protagonista, Rogožina i Lava Miškina, koji će ispreplesti svoje sudbine u jednome od najboljih djela iz pera velikoga ruskog književnika", stoji u najavi.
"Radoznalost, ljubav, suparništvo, žrtvovanje, patnja, neodlučnost, nebrojene male i velike nesreće, samo su neke sastavnice uzbudljiva romana koji nije postavljan u HNK-u Zagreb od 1960. godine, kad su ga adaptirali i režirali Georgij Paro i Božidar Violić", dodaje se.

Novu HNK-ovu produkciju jednog od najvećih romana ruske pa i svjetske književnosti potpisuje ruski kazališni redatelj Vasilij Senin, velika zvijezda suvremenog ruskog teatra. Senin nije nepoznat hrvatskoj publici. U Zagrebu je već gostovao 2005., kada je u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) postavio Tolstojevu "Anu Karenjinu". Godine 2007. u ZKM-u je režirao Čehovljeva "Galeba", godinu kasnije u zagrebačkoj Gavelli "Turandot" Carla Gozzija, a iste godine i Držićeva "Dunda Maroja" u HNK-u Varaždin. Njegove režije kritika hvali kao iznenađujuća ali izvorniku vjerna nova čitanja klasika, visoke estetske razine.

"Sretan sam što sam dobio mogućnost ponovno raditi u Hrvatskoj i završiti svojevrsnu trilogiju prezentiranja moje vizije velikih djela ruske klasične literature", rekao je Senin tim povodom. "Za gledatelje koji se sjećaju izvedbi Ane Karenjine Lava Tolstoja i Čehovljeva Galeba, nadam se da će biti zanimljivo nastaviti dijalog o konstantnim previranjima u ljudskoj prirodi", poručio je redatelj.

Kneza Lava Nikolajeviča Miškina glumi Luka Dragić, Parfjon Semjonovič Rogožin je Bojan Navojec, a igraju još Jadranka Đokić, Goran Grgić, Alen Šalinović, Barbara Vicković, Olga Pakalović, Luca Anić, Milan Pleština, Vanja Matujec, Tin Rožman, Dušan Bućan, Ana Begić, Franjo Kuhar, Jelena Otašević Babić, Dora Lipovčan, Damir Markovina, Silvio Vovk, Filip Vidović, Nikša Kušelj, Kristijan Potočki, Marin Klišmanić i Marin Stević.

Senin potpisuje i scenografiju, prijevod na hrvatski napravio je Igor Buljan, dramaturginja je Mirna Rustemović, kostime osmišljava Doris Kristić, glazbu Ozren K. Glaser, a svjetlo oblikuje Aleksandar Čavlek, dok je za video odgovoran Toma Zidić.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.