Kolumne

nedjelja, 22. prosinca 2019.

Božićna pričaonica GK Kaštela | „Svetu noć“ pripovijeda glumica HNK Andrijana Vicković



„Svetu noć", priču o Kristovom rođenju švedske književnice nobelovke Selme Lagerlöf kazivat će u ponedjeljak 23. 12. u 19.00 sati u Gradskoj knjižnici Kaštela u Kaštel Sućurcu glumica HNK Split Andrijana Vicković.

Jednog Božića pripovjedačica je s bakom ostala kod kuće, dok su svi ostali otišli u crkvu. Baka je bila prestara za odlazak u crkvu, a pripovjedačica premala. Tada joj je baka, sjedeći u svom naslonjaču, ispričala priču „Sveta noć“, priču o noći rođenja malog Isusa, o jasnom noćnom nebu na kojem se pojavila zvijezda, o svjetlu Božića. „Sveta noć“ je prekrasna priča o milosrđu i o tome „kako čisto srce otvara oči s kojima čovjek može uživati u gledanju ljepota neba."

Autorica Selma Lagerlof svojim pričama djeci približava Isusa Krista i događaje vezane uz njegovo rođenje i rani život prikazujući čuda njegova života. Za svoj književni rad dobila Nobelovu nagradu 1909. godine, kao prva žena kojoj je ta nagrada uručena.
„Svetu noć“ poslušajte u izvedbi Andrijane Vicković u ponedjeljak 23. 12. u 19.00 sati u GKK u Kaštel Sućurcu.

Uvod u priču Sveta noć":

Jedne tamne noći čovjek je tražio oganj, idući od kuće do kuće. Žena mu je upravo rodila malo djetešce, pa je tražio drva za vatru kako bi ih ugrijao. No, nitko mu nije želio otvoriti vrata i pomoći. Bilo je jako kasno i svi su već spavali.


Čovjek je dugo hodao, a onda je u polju ugledao odsjaj. Učinilo mu se da bi to mogla biti vatra. Približavajući se mjestu, shvatio je da je u pravu. U polju je pored vatre stajao pastir koji je čuvao svoje ovce...

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.