Kolumne

utorak, 19. studenoga 2019.

Umro hrvatski književnik Branko Pilaš


vrijeme: 18.11.2019.
mjesto: Zagreb

Hrvatski književnik Branko Pilaš preminuo je u ponedjeljak, 18. studenoga u 89. godini života, priopćilo je u utorak Društvo hrvatskih književnika (DHK).
 
Pilaš je rođen je 1930. u Crikvenici. Studirao je i diplomirao hrvatski jezik i književnost, a zatim cijeli radni vijek proveo u školi.
 
Živio je u Prigorju Brdovečkom kod Zagreba. Pisao je književne kritike, eseje, antologije, pripovijesti i priče.
 
Autor je više od tisuću priloga u brojnim časopisima za djecu (Modra lasta, Smib, Radost, Mak, Cvitak, Prvi izbor) i u raznim izdanjima za odrasle čitatelje (Hrvatsko slovo, Školske novine, Marulić, Prilozi, Umjetnost i dijete, Jezik, Književnost i dijete).
 
Objavio je više knjiga, među kojima i "Sjaj hrvatske domovine", "Domovina u srcu", "Raspršena vrela književnih djela", "Ljepota maštanja i stvaranja", "Zlatni snovi" i "Izvori i poticaji".
 
Dobitnik je Odlikovanja Predsjednika Republike, Spomenice Domovinskoga rata, državne nagrade "Ivan Filipović", Priznanja za promicanje hrvatske državotvorne misli i rad na stvaranju  Hrvatske Države, Književne nagrade "Dubravko Horvatić", Državne nagrade za rad s učenicima studentima Gradišćanskih Hrvata, Priznanja Hrvatskoga PZ-a, Spomenice Radosti, Zlatne značke Društva Naša djeca, Zlatne značke Školske knjige, Nagrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za stvaralački rad s učenicima te Nagrade za životno djelo.

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.