Kolumne

utorak, 26. studenoga 2019.

Nova Gradiška | “5. Let s Gavranom”



Nakon što su njegova književna djela , ali i predstave obišle i preletjele svijet , u Novoj Gradiški  rodnom gradu našeg najprevođenijeg i najizvođenijeg književnika i dramatičara Mire Gavrana petu  godinu za redom održat će se trodnevni književno - kazališni festival, "Let s Gavranom" i to od 27. pa sve do 29.studenog.

Nova Gradiška je svoj sugrađaninu Miri Gavranu nakon netom završenog "10.jubilarnog GavranFesta" u Pragu, odlučila u trodnevnoj manifestaciji pripremiti brojna kulturna događanja u čast.

"5.Let s Gavranom" počinje u srijedu u 19:00 sati u Učilištu Relković otvorenjem skupne izložbe radova na temu Gavranove biblijske trilogije (Judita, Krstitelj, Poncije Pilat) na kojoj će biti izloženi radovi  hrvatskih akademskih likovnih umjetnika.Autorica izložbe je prof. Danijela Juranović, viša kustosica.

„Osjećam istinsku zahvalnost što će se u Novoj Gradiški po peti puta za redom održati kvalitetno osmišljena umjetnička manifestacija „Let s Gavranom“u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Matija Antun Relković" i Gradske knjižnice Nova Gradiška. U središtu tog malog festivala je moj književni i kazališni rad, ali i rad brojnih umjetnika i teoretičara koji su u mojim tekstovima pronašli svoje osobno nadahnuće“ rekao je tim povodom Miro Gavran.

Zatim slijedi Druženje s članovima Fan cluba MIRO GAVRAN , te u 20:00 sati i svečano otvorenje manifestacije, kazališnom predstavom "Sve o muškarcima"  koja je do sada imala čak  18 kazališnih premijera diljem svijeta, od Rio de Janeira pa do Moskve, a vidjelo ju je više od pola milijuna ljudi. Redateljica predstave je Mladen Gavran , a glume Vedran  Komerički, Rade Radolović i Tomislav Krstanović.

Već sljedećeg dana u Učilištu Relković u 10:30 sati održat će se izvedba lutkarskog igrokaza  „Mudra sova i lukava lisica“ za najmlađe   koja je ujedno i druga predstava Dječje scene Teatra Gavran. Redatelj i kreator lutaka je Jakov Gavran, magistar glume i lutkarstva . Glume: Luka Bjelica i Jakov Gavran, a glazbu i stihove potpisuje Hana Huljić, magistra glazbene teorije i kompozicije.

Sat vremena kasnije, održat će se  Međunarodni okrugli stol pod nazivom „Miro Gavran u prozi i kazalištu 2015.- 2019.“ s brojnim stručnim sudionicima iz Hrvatske , Mađarske i Češke. 

Kasnije toga dana u 18,00 sati održat će se predstavljanje 2. izdanja knjige „Priče o samoći“ autora Mire Gavrana  te još jedna izvedba predstave „Sve o muškarcima“ u izvedbi Teatra Gavran.

Brojni građani imat će prilike družiti se Mirom Gavranom , vidjeti njegove nove predstave, ali i razgovarati o književnim djelima.

„Novu Gradišku i njezinu okolicu te cijelu Slavoniju često sam tematizirao u svojim književnim tekstovima, stoga sam istinski sretan što je u mome slučaju ljubav između autora i njegova zavičaja uzajamna, čvrsta i neupitna. Drago mi je što ću tijekom ta tri dana ponovno imati prigodu družiti se s Novogradiščanima i dragim uglednicima iz Hrvatske i inozemstva, koji su na različite načine pridonijeli mojoj književnoj afirmaciji“ dodao je Gavran.


Kraj književno- kazališnog festivala rezerviran je za „Jesenska šetnja mirinim zavičajem“ i okupljanjem ispred Doma kulture i turistički obilazak grada Nova Gradiška, obilazak rodnog sela i rodne kuće Mire Gavrana.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.