Kolumne

srijeda, 27. studenoga 2019.

Kulturni četvrtak u HDA - razgovor o romanu 'Bakrene sove' Pavla Pavličića


vrijeme: 28.11.2019. 18 h
mjesto: Zagreb; Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21

U sklopu programa Kulturni četvrtak, u Hrvatskom državnom arhivu, 28. studenog, u 18 sati, gostovat će književnik Pavao Pavličić koji će govoriti o svojem jubilarnom stotom romanu 'Bakrene sove'.
Roman 'Bakrene sove', stota knjiga Pavla Pavličića, fantastični je triler o pokušaju da se matematički izračunaju budući događaji. U zgradi Hrvatskoga državnog arhiva konzervatori otkrivaju tajnu sobu, a u njoj crteže na kojima je netko – još na međi XIX. i XX. stoljeća – prikazao vedute današnjega Zagreba, sa svim zgradama koje su nastale u najnovije vrijeme. Pokazat će se i da su se izračuni – koje junaci priče također pronalaze – najprije ticali umjetnosti, potom povijesti i politike, a na kraju i samih fizikalnih fenomena.
 
U Zagrebu je postojalo tajno društvo koje se time bavilo, a njegovi članovi bile su i osobe koje su u hrvatskom javnom životu ostavile znatnoga traga (one je crteže, recimo, izradio Vlaho Bukovac). Društvo je bilo aktivno u posljednjih stotinjak godina, a nije isključeno da i dalje postoji. U napetoj priči dotiču se – na literaran način – mnoga dalekosežna svjetonazorska pitanja.
 
U 'Bakrenim sovama' Pavao Pavličić ponovno se vraća žanru koji ga je – romanom Večernji akt – ujedno i proslavio, a to je fantastika. I u ovom romanu autor u napetoj priči pripovijeda o čovjekovoj vječnoj želji za vlašću i moći te odgovara na pitanje trebamo li dobiti sve ono o čemu cijeli život maštamo i što želimo.
 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.