Kolumne

srijeda, 2. listopada 2019.

Domagoj Novosel: 'Jesen Prigorja'


vrijeme: 04.10.2019. 18 h
mjesto: Zagreb; Hrvatska matica iseljenika, Trg Stjepana Radića 3

Predstavljanje knjige 'Jesen Prigorja - Stanovništvo upravne općine Gračani – Remete 1918.-1941.' Domagoja Novosela održat će se u petak, 4. listopada, s početkom u 18 sati, u velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika.

Facebook event

Djelo Domagoja Novosela donosi iscrpnu analizu strukture i svakodnevnog života stanovništva Upravne općine Gračani-Remete između dva svjetska rata, u vrijeme kada počinje proces pretvaranja prigradskih sela Gračana i Remeta u sjeverno predgrađe Zagreba. Bavi se, dakle, poviješću urbanizacije hrvatskog ruralnog prostora, pri čemu se ne zadržava na vanjskim obilježjima te urbanizacije, nego zadire i u posljedice, koje je urbanizacija ostavila na obrasce ponašanja, svakodnevni život, te mentalitet seoskog stanovništva zahvaćenog procesom urbanizacije. U tom smislu ova knjiga, osim što evocira stara (dobra) vremena, predstavlja i važnu sociološku studiju, koja nam pomaže rekonstruirati neprestani proces modernizacije hrvatskog društva sa svim njegovim pozitivnim i negativnim posljedicama. Kako bismo kao hrvatsko društvo shvatili što smo danas, potrebno je znati što smo bili jučer, a ova knjiga je važna karika u lancu ove spoznaje.

Dr. sc. Mislav Gabelica

Povijest Hrvatske nije samo istraživanje njene nacionalne razine, već ona čini kompleks lokalnih historijskih područja, koja nam i dalje djelomično ostaju nedovoljno istražena. U tom kontekstu nameće se i potreba suvremenih historiografskih istraživanja lokalnih područja, što je sam autor i primijenio na području Gračana – Remeta.

Dr. sc. Danijel Vojak

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.