Kolumne

srijeda, 11. rujna 2019.

UHBDR91 ˇNajbolja knjiga „Domovinski rat“ Ante Nazora i Tomislava Pušeka


Ove godine na tradicionalni natječaj za najbolju knjigu na temu hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata „Bili smo prvi kad je trebalo“, kojeg organizira Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)  pristiglo je 24 knjiga, a najboljom je proglašena knjiga „Domovinski rat- pregled političke i diplomatske povijesti“ koju su priredili Ante Nazor i Tomislav Pušek, u nakladi Nakladnog zavoda Globus i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra. 

Ova jedinstvena knjiga divot formata na 328 vrhunski i bogato ilustriranih stranica  podijeljenih u 10 poglavlja potkrijepljenih s više od 400 priloga – fotografija, tabela, kartograma, faksimila dokumenata, karata, stenograma najvažnijih govora prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana – donosi na vrlo detaljan i sustavan način pregled stvaranja samostalne RH od 80-tih godina 20. stoljeća i donošenja Memoranduma SANU, rješavanja preustroja JNA i SFRJ, raskola u SKJ i početaka višestranačja u Hrvatskoj do konačnih oslobodilačkih akcija i operacija Hrvatske vojske te mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.
Autori su, prema ocijeni Prosudbenog suda, (prof. Dražen Ernečić, Josip Palada, književnik, Mladen Pavković, publicist), uspjeli pregledno sublimirati plodne i brojne istraživačke historiografske rezultate povijesne znanosti sadržane u brojnim kritičkim i studijskim izdanjima što posebno argumentira opsežan popis korištene literature. Također, autori su uspjeli vrlo jasno, razgovijetno i primjereno i sustavno prikazati povijesne godine nastanka samostalne RH te je stoga za očekivati da će ova knjiga biti namijenjena najširoj čitateljskoj javnosti te da će zaživjeti i biti korištena u svim našim školama, javnim narodnim knjižnicama, javnim ustanovama i državnim institucijama te naposljetku i u diplomatskim predstavništvima. 

Žiri je još posebno pohvalio knjige: „Iz Mačkove bilježnice“ Zlatka Brozinčevića Mačka, „Početak i kraj sna jednog apatrida“ Ante Ćurića, „Veslo“ Zdenke Čorkalo,, „Bitka za život“ Joze Klarića i „Bit će još proljeća“ Danice Bartulović.

Natječaj se organizira od 2000-te godine, a lani je ovu nagradu primio prof. dr. sc. Miljenko Brekalo za knjigu „Slatinska kronika Domovinskoga rata“.

Svečana dodjela ovogodišnje nagrade bit će sredinom listopada u Zagrebu.

UHBDR91. 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.