Kolumne

četvrtak, 19. rujna 2019.

Razgovor s Kristianom Novakom u sisačkoj galeriji Striegl


vrijeme: 20.09.2019. 19 h
mjesto: Sisak; Gradska galerija Striegl, Rimska ulica 11



U sklopu Connect/Reflect programa, u Gradsku galeriju Striegl 20. rujna, u 19 sati, stiže autor romana 'Črna mati zemla' i 'Ciganin, ali najljepši' - Kristian Novak. Razgovor s Kristianom Novakom vodit će Mima Juračak. Ulaz je slobodan!


Kristian Novak (Baden-Baden, Njemačka, 14. svibnja 1979.), hrvatski književnik i jezikoslovac, profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Dvostruki je dobitnik nagrade Tportala za roman godine (2014. i 2017.), književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski te Nagrade Fran Galović.


Potječe iz međimurske obitelji koja je radila u Njemačkoj. Otac je bio inženjer u Mercedes Benzu, a majka radila u tvornici Salamander Bund. Osnovnu školu pohađa u Vrhovljanu, kamo se obitelj smjestila nakon očeve smrti. Gimnaziju polazi u Čakovcu. Pravni fakultet u Zagrebu upisuje 1997., no napušta ga kako bi mogao studirati humanistička područja. Iduće godine upisuje germanistiku i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Tokom studija počinje raditi na svom prvom romanu o međimurskim studentima u Zagrebu. Roman će pod naslovom "Obješeni" biti objavljen 2005. u Čakovcu. Diplomirao je 2005. te ubrzo počeo raditi na Odsjeku za germanistiku. Doktorirao je 2011. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Filozofski fakultet u Rijeci prelazi 2012. U razdoblju od 1998. do 2009. je reprezentativac Hrvatske u karateu, osvajač više europskih i svjetskih medalja te stipendist i kategorizirani vrhunski sportaš HOO-a.

Pažnju kritike privukao je drugim romanom “Črna mati zemla” (2013.), koji je preveden na više stranih jezika. Glavna radnja prati mladog zagrebačkog pisca međimurskih korijena. U oba romana je ukomponirao međimursku kajkavicu. Novakov treći roman “Ciganin, ali najljepši” (2016.) je osvojio književnu nagradu Ksaver Šandor Gjalski kao najbolje prozno ostvarenje. Riječ je o romanu širokog zamaha, s okosnicom u lokalnom stanovništvu i Romima u Međimurju, ali i znatno širim spektrom društvenih pojava, biografija i kulturnih krugova kojima se bavi. Ima elemente kriminalističkog žanra, a čitatelj saznaje priču od četiriju pripovjedača.

Autor je sociolingvističke studije "Višejezičnost i kolektivni identiteti iliraca" (2012). Mladenačka poezija mu je uvrštena u Antologiju međimurske mlade lirike (2011).

Connect/Reflect program Gradske galerije Striegl ima za cilj kroz interdisciplinarne i interaktivne programske prakse, intenzivnije povezati publiku različitih dobnih i interesnih skupina s programima na polju suvremene umjetnosti i kulturnih praksi.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.