Kolumne

subota, 14. rujna 2019.

Nikola Šimić Tonin | Jasenka Medvedec: Biti


Matrikula života

Na jesenjem putu, poetskom putu, života mora, mornog mora, života, daleko od sigurne luke, pučinom crnom, matrikula života pjesnikinje je pjesma. Pjesnikinja ovom zbirkom dokazuje i pokazuje svoju talentiranost  i zanimljivost. Jasenkina knjiga pjesama izaziva izuzetnu pozornost jer je u njoj na poseban način izražena doživljenost, življenje i proživljavanje sve i jednoga stiha.

Ove stihove pisao je život, Jasenkin život, koja je svoj izraz našla u bogatom poetskom jeziku koji u sebi nosi raskoš, riječi u pjesmi osjenile se slikama, osjenile se pitanjima, osjenile se nadanjima, osjenile se razočaranjima osjenile boli osobnoga iskustva. Skučile se u kući od riječi, u pjesmi. Poezija je njena infuzija za živjeti. Pogonsko gorivo života. 

Gubi se potreba – pobijediti / Volja je samo živjeti (Životni križić, kružić).  Dok u nekoj svojoj raci / Boga tražiš / ona te tapša po ramenu / Da, to je ona, tvoja savjest(A ne to nisam ja). Sve ove godine / brinula sam za druge / danas, / danas se za sebe bojim (Dižem oči prema brdima). Nebo skida velove s oblaka / Putujem pravo / Putujem u plavo.(Jesen budi sjetu). Zmije u njedrima prepoznaš / Tek kad počnu siktati (Jezik). Hodam po mjesecu, / astronaut nisam / jesam li mjesečar / kad hodam otvorenih očiju (Kao mjesečar).

Zbirku karakterizira tematska raznovrsnost, od poglavlja: Životni križić, kružić, Crtica o Bogu, Igra jeseni. Poetski motivi Jasenkini pjesama dati su s uporištem u iskustvenom, u življenom, slike su jasne, iskrene, iskrene do boli, u toj boli nalazimo sebe u tim trenucima, zdraveći se sjećanjima, pa i u pjesmama koje imaju za temu ljubav, ljepotu, životnu radost.U ovim pjesmama pored upotrebe slobodnog stiha pronalazimo različite poetske utjecaje s osobnim neizbrisivim Jasenkinim poetskim biljegom u koji ih sublimira i daje neponovljivu i svoju poetsku priču, daje dušu dajući pjesmu.

Pitam se, / što će od mene ostati / neka ljepljiva, meka, / podatna masa , ili / ipak čvrsta koštica. (Maslina). Opet se kao ranjeno pseto / u kut zavlačim, / mir i tišinu tražim, / zalizujem rane svoje. / Tko mi priđe / režim ... (Režim). Letim u daljine / gdje otoci / horizontu smetaju (Sloboda). Oko mene se sve beskičmeno njiše / baš kao vlati da lelujaju, / jel´ to java / ružan san, strava... (U mutnoj vodi).

Vjerovanje kroz godine – izuzetna i pamtljiva pjesma.

Pjesme iz ove zbirke protkane su ljudskom tragikom, začudnošću, ali i neizvjesnošću života. Lirski svijet se u ovoj zbirci izgrađuje na tragovima što, uz izvjesne prepoznatljive autorske konstante, u konačnici dovodi do novih pomjeranja u autorovu pjesničkom svijetu, između ostalog i u smislu dodatnog udaljavanja od nekadašnje poetike mladosti ili poetike nevinosti, koja se sad zamjenjuje naročitom poetikom iskustva, poetikom svjedočenja.

Jednoga dana / poželjet ćeš glavu u njeno krilo staviti / da ti nježno miluje lice, /poljupcima umor skine. (Jednoga dana). More i sol: More miluje / umorno mi tijelo, / dušu smiruje. / U soli bol ostala.; No svemu jednom dođe kraj, / i rastalna nit u osiguraču pregori, / pločica ispadne, / ma koliko pijeska bilo da ju hladi. (Da li si ikad). Crtica  o Bogu: Kažu da nam Bog / Da tereta / Onoliko / Koliko / Možemo nositi. // Dragi Bože / Da me nisi / Malo precijenio

U poeziji Jasenke Medvedec prisutan je čovjek, žena, život -  u realnoj situaciji, pjeva iz pozicije običnog čovjeka. Skoro sve pjesme zasnovane su na magijskom realizmu, pjesmama želi da čitalac suosjećajno doživi te pjesme. Da ih posvoji. Da im se vrati. Da ih uzme u tim i takvim trenucima i nađe utjehu u njima.   U svojim pjesama preuzima ulogu lirskog subjekta pa se obraća čitatelju/ici navodeći ga/je na razmišljanje i promišljanje o životu i ljudskoj sudbini.

Tisuće fenjerčića prosulo se po vodi / vesele se kao djeca (Zvijezde u moru).

Prosula se zrnca Jasekinog srca, ukoričila se u izuzetnu knjigu pjesama.

Jasenka Medvedec: BITI, Biblioteka Donat, HKD Ogranak Zadar, Zadar 2019., Knjiga pjesama.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.