Kolumne

četvrtak, 29. kolovoza 2019.

Sajam knjiga u Pekingu: Uspješan nastup hrvatskih nakladnika

vrijeme: 29.08.2019.
mjesto: NR Kina; Peking


Hrvatski nakladnici s uspjehom nastupili na sajmu knjiga u Pekingu koji se održao prošli tjedan, a jedan od najvećih kineskih nakladnika objavio je čak četiri hrvatske slikovnice. 
 

Objavljene su slikovnice Božić velikih čuda (Miro Radalj), Selina i mrakovi (Ivana Šojat), Waion i Sveznalice (Kašmir Huseinović), a sve četiri ilustrirala je Andrea Petrlik Huseinović.

Ta autorica već dvije godine surađuje s dva tamošnja dječja časopisa Pupil’s Guide i Children’s Magazine koji izlaze u mjesečnoj nakladi od milijun i dvjesto tisuća primjeraka mjesečno, a u Kini joj je uručena  Zlatna medalja za umjetnički doprinos Hunan Education Press Group.


Povod svečanosti koja se održala u Changsha Library, koja radi 24 sata, bilo je objavljivanje njezine autorske slikovnice “Plavo nebo” u časopisu Children’s Magazine, o čemu je prilog napravila i kineska televizija Hunan TV.


Prije samog Sajma održao se međunarodni Children’s Book Publishing Forum na kojemu su Andrea Petrlik Huseinović i Kašmir Huseinović predstavili stanje izdavaštva dječje knjige u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na utjecaj digitalizacije na klasičnu knjigu i strategiju promocije čitanja među djecom i mladima.


Andrea Petrlik Huseinović održala je predavanje Ljubav pokreće umjetnost, a Kašmir Huseinović predavanje  Kako izabrati dobru slikovnicu.


Organizator je na pozornici upriličio i zajedničko predstavljanje umjetničkog rada i razgovor između Cai Gao, najpoznatije kineske ilustratorice dobitnice Zlatne jabuke Bijenala ilustracije u Bratislavi i Andree Petrlik Huseinović, također dobitnice nagrade Bijenala ilustracije u Bratislavi.


Na štandu Hrvatske dječje knjige na dosad najvećem Sajmu knjiga u Pekingu nastupilo je šest nakladnika, Alfa, Dječja knjiga, Kašmir promet, Knjiga u Centru, Naklada Cvrčak i Verbum. Hrvatski nastup potpomognut je sredstvima Ministarstva kulture RH i nakladnika.


26. Sajam knjiga u Pekingu - BIBF 2019 - Beijing International Book Fair održao se od 21. do 25.  kolovoza, na 106.800 četvornih metara u China’s International Exhibition Centru. Ugostio je više od 2.600 nakladnika i 320.000 posjetitelja.


Hrvatski štand je bio izuzetno dobro posjećen, a kineski nakladnici pokazali su velik interes za hrvatske slikovnice i knjige, priopćio je u srijedu nakladnik Kašmir promet.


Štand je posjetila i Marija Haramija, prva tajnica Hrvatskog veleposlanstva u Kini.

Izvor:Cuturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.