Kolumne

ponedjeljak, 8. srpnja 2019.

Sveje to u glavi


Dr. Robert Torre  - DROGE - dugo putovanje kroz noć

Četvrti dio prikaza knjige

KOKAIN

Piše: Martina Sviben


Stigli smo i do kokaina, jedne od najčešće korištenih droga, bez obzira na cijenu. Kokain je znatno skuplji od ranije navedenih droga, ali ipak jeftiniji od heroina. Ne može si ga priuštiti baš svatko, ali među selebritijima veoma je popularan.

Kokain je bijeli kristalni prah koji podsjeća na šećer u prahu, a u organizam se najčešće unosi ušmrkavanjem, ponekad i iglom. Dobiva se od biljke koke, grmovita lišća, koja se većinom uzgaja na područjima Kolumbije, Bolivije i Perua, ali je prisutna i u Ekvadoru, Brazilu, Argentini, u podnožju istočne strane Anda te gornjem dijelu sliva rijeke Amazone. Veća cijena kokaina jest takva zbog udaljenosti i dostave, ali i njegova djelovanja. Grm koke visok je od jednog do dva metra, jajolikih listova, dugih oko 6 centimetara.

Južnoamerički Indijanci već stoljećima tradicionalno žvaču lišće koke ili ga spravljaju kao čaj.  Oni koku temeljno koriste da izdrže naporne fzičke radove, jer otklanja umor i potiskuje osjećaj gladi.  Naravno da je taj obrazac drugačiji od današnjeg drogiranja kokainom.

CRACK se dobiva otapanjem kokain hidroklorida uz dodatak kemijskih spojeva u ključaloj vodi. Tako nastaje kemijski prošišćena kokainska baza. Sama riječ  crack znači pucketanje po zvuku koji se čuje pri pušenju.  Osim već navedenog naziva crack, ulični su nazivi još i baza (base) ili kamenčići (rocks ). 

Kokain se uzima tako da se ušmrkava papirićem ili cjevčicom. Gram kokaina razdijeli se  u 5 - 6 doza, tzv. lajni. Kokain uživatelja droge trgne, razbudi, utječe na porast energije, ali u djelovanju popušta već nakon pola sata. Budući da djelovanje kratko traje, a osjećaj energije i euforije je opijajuć, potrebno je puno novca za svakodnevno ušmrkavanje. Za razliku od heroina, kokain ne izaziva fizičku ovisnost, ali psihološku svakako da. Uživatelji kokaina imaju faze odmora nakon višednevnog uzimanja velikih količina, a u fazi drogiranja žudnja za drogom toliko je psihološki velika i neutaživa da dok god ima droge, ona se ne prestaje uzimati.

Nastupno djelovanje kokaina opaža se već nakon prve minute te prosječno traje 30 - 60 minuta. Znatno jači psiho-energetski udar opaža se kod pušenja cracka-kokaina.

Jednostavno i sažeto: Kokain - kratko, slatko i skupo.

Kokain je svakako teška i opasna droga koja stvara ovisnost koja financijski i psihički izluđuje ovisnika koji sve dublje tone, čak i u kriminalna djela. Ovisnik je bez kokaina u poluludom i slomljenom stanju očaja. Od početka uzimanja kokaina mijene san - budnost se mijenjaju, san se fragmentira, spava se sve kraće i pliće. Razvija se i manija proganjanja.  Tzv. kokainsko ludilo očituje se javljanjem sumanitih ideja i halucinatornih proživljavanja.

Najopasnija psihička zastranjenja koja mogu pogoditi osobu na cracku ili kokainnu su napadna seksualnost, bizarno i nedistancirano ponašanje, agresivnost, slušne halucinacije i paranoidne ideje. Mogući su i epileptični napadaji, zapadanje u delirantno stanje uzrokovano naglim porastom temperature tijela te mogućnost srčanog ili moždanog udara. Tu se redovito ubrajaju i oštećenje nosne sluznice i hrskavice te izrazit razvoj osjećaja straha.

Za izvorno svjedočenje o euforičnom uzimanju kokaina i skidanju s te droge preporučujem predstavu (monodramu) repera Stoke Stara škola cracka - iz tame u svjetlo.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.