Kolumne

ponedjeljak, 1. srpnja 2019.

Darko Foder | Iz ljubavi prema materinskom jeziku, od 2013. godine, počinje pisati pjesme i na domaćem ivanečkom govoru.


Darko Foder, živi u Ivancu, radi kao voditelj marketinga na Radio postaji Megaton. Tijekom osnovnoškolskog obrazovanja počeo se baviti kolekcionarstvom. Upoznajući etnografsku i povijesnu vrijednost starih predmeta spoznaje važnost očuvanja tradicije, običaja i svega iz prošlosti što se može sačuvati za budućnost. Jedan je od osnivača udruge Ivanečki klub kolekcionara koja je osnovana 2003. godine, a od 2013. godine postaje i njen predsjednik. Udruga svojim djelovanjem u javnosti, izložbama, izdavanjem publikacija i aktivnošću pokušava osvjestiti što širi krug ljudi o važnosti očuvanja tradicije i spoznaje o pripadnosti svom zavičaju. Za Ivanečki klub kolekcionara koordinirao je velik broj uspješnih izložbi, a trenutno je jedan od urednika časopisa „Ivanečka škrinjica“, važne publikacije za povijest, etnografiju i kolekcionarstvo s područja Ivanca, Lepoglave, Bednje, Klenovnika, Donje Voće i Maruševca.

Pjesme je počeo pisati još tijekom osnovnoškolskog obrazovanja. Kroz kolekcionarsku djelatnost postaje svjestan važnosti očuvanja zavičajnog govora, te iz ljubavi prema materinskom jeziku, od 2013. godine, počinje pisati pjesme i na domaćem ivanečkom govoru. 2015. godine objavljuje zbirku pjesama „Zviraj rieči“ u kojoj se nalazi 50 pjesama pisanih zavičajnim govorom. U 2016. godini postaje član Varaždinskog književnog društva. Od 2019. član je Hrvatskog sabora kulture. Također je i član neformalne grupe pjesnika Ivanečki pjesnički krug. U kratkom razdoblju aktivnog literalnog stvaralaštva, pjesme su mu objavljene u brojnim zbornicima i časopisima te nagrađivane. Organizator je raznih pjesničkih druženja u Ivancu i okolici.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.