Kolumne

petak, 21. lipnja 2019.

Završen projekt „Glumim, dakle jesam!“


Zagreb, 21. lipnja 2019. – Kazalište Mala scena zajedno s partnerom, Teatrom Tirena uspješno je završilo provedbu projekta Glumim, dakle jesam!. Radionice u sklopu projekta održavale su se u Pakracu i Daruvaru, a cilj projekta bilo je razvijanje socijalnih i kreativnih vještina te jačanje samopouzdanja mladih od 15 do 25 godina kroz umjetničko/kreativne radionice u svrhu prevencije antisocijalnog ponašanja.

U različitim dramskim i likovnim radionicama sudjelovalo je više od 160 mladih polaznika koji su se u 14 mjeseci provedbe projekta upoznali sa svim aspektima stvaranja kazališne predstave. Izvedbene vještine svladali su u dramskim i cirkuskim radionicama, radionicama fizičkog teatra, rada na glasu, animaciji lutaka. Učili su o kazalištu kao mediju u režijskoj, dramaturškoj, kostimografskoj i scenografskoj radionici kroz praktičan rad, a kroz PR i web radionicu upoznali su se sa osnovama medijske pismenosti i izradili web stranicu projekta.

U zadnjoj fazi projekta metodom skupno osmišljenog kazališta nastala je predstava Kradljivci vremena. Iz improvizacija polaznika tijekom tri mjeseca iskristalizirala se tema današnjice - kronični nedostatak vremena. Zbog čega bismo trebali imati više vremena, koristimo li ga smisleno, zašto nam se čini da vrijeme prebrzo prolazi i da nam ga netko krade? Tko su kradljivci vremena i možemo li vrijeme vratiti ili zaustaviti? Praizvedba predstave održana je 28. travnja u Pakracu, a zagrebačka premijera održana je u kazalištu Mala scena 4. svibnja 2019. godine.
O radu na projektu, Ines Škuflić Horvat, voditeljica dramske radionice i redateljica predstave je izjavila: „Raditi s mladima iz Daruvara i Pakraca bilo je zanimljivo i izazovno jer je za dio njih to bio prvi susret s kazalištem, a za mene prvi susret s mladima koji se brzinski spremaju za život – izlaze iz stručnih škola na tržište rada i čini im se da nemaju vremena za igru. Vježbanje za život uobličili smo u kazališnu formu, pa malo odmakli od puke realnosti. Mladi su uvidjeli da i njihov život i problemi mogu postati tema kazališne predstave, a ja sam saznala kako izgleda praksa za zanimanje mesar i kuhar. I sve to kroz igru.“

Sredstva za provedbu projekta osigurana su na natječaju Umjetnost i kultura za mlade Ministarstva kulture. Ukupna vrijednost projekta iznosi 826.720,53 kune. Iznos od 702.712,45 kuna osigurala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ostatak sredstava osiguran je iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.