Kolumne

utorak, 18. lipnja 2019.

Jelena Stanojčić i Ružica Kišur Črlenec gošće su na 27. tribini Razgovor s pjesnikinjom koju vodi književnica Ana Horvat


Zagreb (HInaOTS) - Književnica i voditeljica Ana Horvat, na 27. tribini Razgovora s pjesnikinjom ugostit će pjesnikinje Jelenu Stanojčić i Ružicu Kišur Črlenec. Tribina će se održati 19. lipnja 2019. (srijeda) s početkom u 19 sati u antikvarijatu Jesenski i Turk u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici, a glazbom će ju dopuniti pjevačice Ljiljana Katić i Karolina Rigljan uz gitarističku pratnju.

Foto: Pozivnica na 27. tribinu Razgovor s pjesnikinjom na kojoj će Ana Horvat (sredina) razgovarati s pjesnikinjama Jelenom Stanojčić (lijevo) i Ružicom Kišur Črlenec (desno)

Zagrebačka pjesnikinja Ružica Kišur Črlenec iz Brezničkog Huma po struci je tekstilna tehničarka čiji su hobiji streljaštvo i fotografija. Stihove piše još od osnovne škole, sudjeluje na raznim manifestacijama, smotrama, te na krapinskom festivalu "Kaj u riječi i pjesmi". Prvu zbirku poezije "Otprti obluk", na kajkavskom dijalektu, objavila je 2016.  i smatra da je kajkavski u stvari poseban jezik, a ne dijalekt štokavskoga. Drugu zbirku pjesama "Treptaj duše" objavila je 2017. godine. Pjesme su joj objavljene u mnogim domaćim i stranim zbornicima poezije, a mnoge su prevedene na romski jezik. Inspiriraju je, uglavnom, ljubav i priroda, a osnovni motiv za pisanje je želja za osobnim, skromnim doprinosom očuvanju višestoljetne tradicijske kulturne baštine humskoga kraja u kojem je odrasla.


Pjesnikinja Jelena Stanojčić, odnedavno umirovljenica, porijeklom je iz malog mjesta Gradina karaj Prijedora (BiH). Iz hobija proučava numerologiju i astrologiju, a pohađala je Upravnu školu i tečaj za frizere. Živi u Zagrebu, ima odraslog sina, voli prirodu, vozi bicikl, a često je i teta-čuvalica. U mlađoj dobi, kada se kao samohrana majka borila za egzistenciju, pisala je samo  povremeno, a intenzivnije je počela pisati u zreloj dobi. Poezija je za nju ono što je za slikare kist i rano ju je otkrila kao svoj medij. Još kao srednjoškolki, pjesme su joj objavljivane u bivšim jugoslavenskim časopisima, a danas objavljuje na svojemu fb-profilu i mnogim zbornicima. Često posjećuje pjesničke tribine i sudjeluje na recitalima poezije. Prvu zbirku poezije "Ples ljubavi" u nakladništvu Hrvatskog sabora kulture objavila je 2018., u pripremi za tisak ima tri zbirke, a za svoje je pjesme dobila niz pohvala i nagrada - osobito za one ljubavne.
Izvor: HinaOTS

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.