Kolumne

utorak, 4. lipnja 2019.

Nikola Petković dobitnik književne nagrade tportala za roman 'Put u Gonars'


vrijeme: 04.06.2019.



Nagrada tportala za najbolji hrvatski roman, vrijedna pedeset tisuća kuna, dodijeljena je u ponedjeljak u Zagrebu Nikoli Petkoviću za 'Put u Gonars', roman objavljen u izdanju Profila koji tematizira traume vremena, spašavanje vlastite egzistencije, svoga i života drugih.


"Drago mi je da ste prepoznali, ako ne nužno literarnost romana, a naravno ima i toga u njemu, onda onaj moment u knjizi kada se sve vrijednosti relativiziraju i kad se koncentracijski logori prikazuju kao zabavišta. U pisanju ovog romana vodio sam se Waltom Whitmanom koji je rekao da u ratu nema pobjednika jer svi nešto izgube", rekao je Nikola Petković primajući nagradu na svečanosti u Muzeju Mimari.

Petkovićev roman čitatelja upućuje u određeni zavičajni prostor i neposrednu prošlost, u vrijeme stradanja, prijepora i nesporazuma, događaja koji su dobili pripovjedača koji im daje novi sadržaj i kontekst, stoji u obrazloženju žirija.

"Razotkrivajući odnose moći jednoga mučnog vremena, jezik romana 'Put u Gonars' ima performativnu moć da konstruira različite identitete nastojeći otkriti i reprezentirati složenu mrežu odnosa, uloga, gubitaka i poraza, zločina i krivnje… Ili jednostavno preživljavanja. Romanu bismo kao dodane vrijednosti upisali humor, vještinu kombiniranja različitih jezičnih registara i pripovjednih strategija, pronalaženja načina da se posredno o logoru govori (kao odgovor na ono vječno Adornovo pitanje) kroz šutnju o logoru, atmosferu i događaje na mjestu njezine odsutnosti (Bakar)", ističe žiri u obrazloženju.

Osim Petkovićeva "Puta u Gonars", u užem izboru bili su romani "Divlje guske" (Hena com) Julijane Adamović, "Gitara od palisandra" (Disput) Kristine Gavran, "Ezan" (Fraktura d.o.o.) Ivane Šojat i "Pacijent iz sobe 19" (Hena com) Zorana Žmirića.

Žirijem je predsjedala književna prevoditeljica Ursula Burger, a u njemu su bili još književna kritičarka Katarina Luketić, urednici i pisci Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović te kazališni redatelj Ivica Buljan.


Nagrada je ove godine dodijeljena 12. put, a ukupno je bilo prijavljeno 49 naslova. U konkurenciju su mogli ući hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini, a prijavljivali su ih izdavači ili autori.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.