srijeda, 22. svibnja 2019.

Odabrano pet finalista književne nagrade tportala


Žiri književne nagrade tportala, kojim predsjeda književna prevoditeljica Ursula Burger, a čine ga još književna kritičarka Katarina Luketić, urednici i pisci Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović te kazališni redatelj Ivica Buljan, odabrao je pet romana koji ostaju u finalnom izboru za nagradu vrijednu 50 tisuća kuna.

JULIJANA ADAMOVIĆ, Divlje guske (Hena com)
KRISTINA GAVRAN, Gitara od palisandra (Disput)
NIKOLA PETKOVIĆ, Put u Gonars (Profil)
IVANA ŠOJAT, Ezan (Fraktura d.o.o.)
ZORAN ŽMIRIĆ, Pacijent iz sobe 19 (Hena com)

Pet finalista odabrao je žiri, kojim predsjeda književna prevoditeljica Ursula Burger, a čine ga još književna kritičarka Katarina Luketić, urednici i pisci Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović te kazališni redatelj Ivica Buljan.

Za književnu nagradu tportala, koja se ove godine dodjeljuje 12. put, prijavljeno je 49 naslova. U konkurenciju ulaze hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini, a prijavljivali su ih izdavači ili autori.

Nakon suženja izbora na jedanaest naslova, žiri je odlučio da u finalu ostaju romani Julijane Adamović "Divlje guske" (Hena com), Kristine Gavran "Gitara od palisandra" (Disput), Nikole Petkovića "Put u Gonars" (Profil), Ivane Šojat "Ezan" (Fraktura d.o.o.) i Zorana Žmirića "Pacijent iz sobe 19" (Hena com).

Tportalova književna nagrada dodjeljuje se od 2008. godine, a prošle godine najboljim je proglašen roman 'Lisica' Dubravke Ugrešić, a koji je izdala Fraktura.

Godinu prije najboljim romanom proglašen je "Ciganin, ali najljepši" Kristiana Novaka, objavljen u izdanju naklade OceanMore. Novaku je tportalovu književnu nagradu dobio i za roman "Črna mati zemla" (Algoritam, novo izdanje OceanMore).

Prethodnih godina nagradu su dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman "Adio kauboju" (Algoritam, novo izdanje Sandorf) i Sibila Petlevski za "Vrijeme laži" (Fraktura) te autori Dalibor Šimpraga za roman "Anastasia" (Durieux), Tahir Mujičić za roman "Budi Hamlet, pane Hamlete" (AGM), Drago Glamuzina za roman "Tri" (Profil), Zoran Malkoč za roman "Roki Raketa" (Profil), Ivica Đikić za roman "Sanjao sam slonove" (Naklada Ljevak) te Slobodan Šnajder za "Doba mjedi"

Više: tportal.hr

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.