četvrtak, 4. travnja 2019.

Trinaest naslova u utrci za nagradu VBZ-a


vrijeme: 03.04.2019.

U širi izbor za sto tisuća kuna vrijednu nagradu VBZ-a za najbolji novi originalni i neobjavljeni roman ove je godine uvršteno 13 naslova odabranih među 97 rukopisa pristiglih na natječaj za tu najizdašniju regionalnu književnu nagradu koja dobitniku donosi i objavu književnoga djela
 
Naslovi koji su odabrani u širi izbor su "Falusopatija", "Svak' ima nešto", "Stanica", "Počivali u nemiru", "Nedovršena", "Posljednji muškarac", "Katarina, Velika i Mala", "Rimemor", "Slani mrak", "Lepoglava", "Nestajanje", "Troškovi" i "Strapado".
 
Žiri je i ove godine odlučivao u sastavu književnik Zoran Ferić kao predsjednik te, kao članovi, književni kritičar Strahimir Primorac, književna kritičarka i prevoditeljica Jagna Pogačnik, glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina i pjesnik, prozaist i esejist Mile Stojić.
 
Do 1. veljače, do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljeno je 97 rukopisa pod šifrom, koji konkuriraju za nagradu koja se dodjeljuje već petnaesti put. 
 
Nagrada VBZ-a najizdašnija je regionalna književna nagrada osmišljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja, te s ciljem održavanja i oživljavanja regionalne književne scene. Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela, na taj način, u istoj poziciji s već afirmiranim autorima.
 
Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika.
 
Prošle godine nagradu je dobila Marina Šur Puhlovski za rukopis "Divljakuša".

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.