petak, 26. travnja 2019.

Odabrano šest finalista za nagradu VBZ-a


vrijeme: 15.05.2019.

Šest romana ušlo je u finale ovogodišnjeg natjecanja za nagradu VBZ-a za najbolji novi originalni i neobjavljeni roman, koja će se pobjedniku dodijeliti 15. svibnja u Rijeci.

Izabrani su "Posljednji muškarac", "Katarina, Velika i Mala",  "Slani mrak",  "Nestajanje", "Troškovi" i "Strapado", priopćio je u srijedu VBZ.

Za tu sto tisuća kuna vrijednu regionalnu književnu nagradu konkuriralo je 97 rukopisa (pod šifrom) pristiglih na natječaj, koji je bio otvoren do 1. veljače.

O finalistima je odlučivao žiri - Zoran Ferić, Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić.
Laureatu će se nagrada dodijeliti u sklopu 12. Vriska - sajma knjiga i festivala autora, koji će se ove godine održati od 12. do 19. svibnja u prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja smještenog u Guvernerovoj palači. 

Nagrada je utemeljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja.

Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor mladim i neafirmiranim piscima čija su djela, na taj način, u istoj poziciji s već afirmiranim autorima. 

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika.

Nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine od 2002. do 2018. godine dobili su Josip Mlakić za "Živi i mrtvi", Marinko Koščec za 2Wonderland" i Jelena Marković za "Escajg za teletinu", Davor Špišić za "Koljivo", Nura Bazdulj Hubijar za "Kad je bio juli", Hrvoje Šalković za "Pravi se da ovo nisi vidio", Svjetlana Gjoni za 2Nula nemo2, Predrag Crnković za "Beograd za pokojnike", Dragan Pavelić za "Proljeće u Karolinentalu", Aleksandar Novaković za roman "Vođa", Ankica Tomić za "Naročito ljeti", Ivica Prtenjača za "Brdo", Marina Vujčić za "Susjed", Ivica Ivanišević za "Knjigu žalbe" i Lada Vukić za "Specijalnu potrebu" te prošle godine Marina Šur Puhlovski za "Divljakušu".

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.