Kolumne

utorak, 30. travnja 2019.

"Kradljivci vremena" premijerno u Maloj sceni!


U subotu, 4. svibnja u 19 sati u kazalištu Mala scena na zagrebačkom Medveščaku održat će se svečana premijera predstave  „Kradljivci vremena“ koja je nastala u sklopu projekta „Glumim, dakle jesam!“ kazališta Mala scena i Teatra Tirena.

U predstavi glume mladi polaznici dramskih radionica iz Pakraca i Daruvara, a umjetničko vodstvo i autorski tim predstave čine redateljica Ines Škuflić Horvat i dramaturginja Maja Sviben iz Teatra Tirena, kostimograf Leo Vukelić i scenografkinja Ida Loher te producentice predstave i voditeljice projekta Tena Bosek i Jelena Vignjević iz kazališta Mala scena.

„Kradljivci vremena“ nastali su prema improvizacijama polaznika dramskih radionica i bave se pitanjem: što se događa s onima koji se nađu u Zemlji zaborava? Zemlja zaborava mjesto je gdje stoluje Gospodarica vremena, koja uz pomoć svojih kradljivaca ima moć preraspoređivati vrijeme tako da ga nekima oduzima, a drugima daje. Oni koji se ne pronađu niti u jednoj od te dvije kategorije, završe kao zaboravljeni, tj. kradljivci vremena. Priča prati najnoviju stanovnicu Zemlje zaborava, Zitu, koja tek upoznaje taj neobični novi svijet, i otkriva kako i zašto se tamo stvari događaju. Je li taj svijet održiv, što se sprema Gospodarici i kradljivcima te, konačno, što sve to znači za ljude u ovom našem, stvarnom svijetu, pokazat će - predstava.

Praizvedba predstave „Kradljivci vremena“ održana je u nedjelju, 28. travnja u Pakracu. Predstava je namijenjena mladima od 13 godina naviše, a ulaz na zagrebačku premijeru predstave je slobodan.

Projekt „Glumim, dakle jesam!“ kazalište Mala scena i Teatar Tirena provode u Pakracu i Daruvaru od travnja 2018. godine. Cilj projekta je razvijanje socijalnih i kreativnih vještina te jačanje samopouzdanja kroz umjetničko/kreativne radionice u svrhu prevencije antisocijalnog ponašanja. Mladi u dobi od 15 do 25 godina imali su priliku sudjelovati u nizu dramskih radionica kao što su radionice dramaturgije, režije, fizičkog teatra te glasa i govora, radionica cirkuskih vještina, likovnih radionica odnosno na radionicama scenografije, kostimografije, izrade rekvizita i grafičkih materijala te na lutkarskim radionicama. Polaznici su sudjelovali u cijelom procesu nastajanja predstave „Kradljivci vremena“ koja je i nastala temeljem njihovih improvizacija, interesa, stavova i misli.

Uoči premijere u Zagrebu redateljica predstave Ines Škuflić – Horvat nam je izjavila: „Raditi s mladima iz Daruvara i Pakraca bilo je zanimljivo i izazovno jer je za dio njih to bio prvi susret s kazalištem, a za mene prvi susret s mladima koji se brzinski spremaju za život – izlaze iz stručnih škola na tržište rada i  čini im se da nemaju vremena za igru. Pitali su se kad ćemo početi raditi nešto „ozbiljno“ ( što podrazumijeva napisani tekst koji će dobiti u ruke i naučiti napamet), a ja sam njihove učionice doživljavala kao potencijalnu scenografiju za predstavu. Trgovački razredi – izgledaju kao prave male trgovine - a ipak to nisu. U njima uvježbavaju kako postati dobar trgovac.  Ne zovu to igrom - jer je za ocjenu. Vježbanje za život uobličili smo u kazališnu formu, pa malo odmakli od puke realnosti. Mladi su uvidjeli da i njihov život i problemi mogu postati tema kazališne predstave, a ja sam saznala kako izgleda praksa za zanimanje mesar i kuhar. I sve to kroz igru.“

Sredstva za provedbu projekta dobivena su na natječaju „Umjetnost i kultura za mlade“ Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a Mala scena je, u partnerstvu s Teatrom Tirena, jedan od 11 nositelja kojima su dodijeljena bespovratna sredstva za pripremu, produkciju i provedbu kulturnih i umjetničkih programa. Ukupna vrijednost projekta iznosi 826.720,53 kune. Iznos od 702.712,45 kuna osigurala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ostatak sredstava osiguran je iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.