ponedjeljak, 29. travnja 2019.

Katarina Sarić | Proznim i poetskim tekstovima, zastupljena je u mnogim antologijama i zbornicima


Katarina Sarić,  rođena je 1976. godine na Cetinju. Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, diplomirala je filosofiju a potom jezik i južnoslovenske književnosti. Na Fakultetu za političke nauke u Podgorici, završava postdiplomske studije iz socijalne politike i socijalnog rada.

Objavljivala je u gotovo svim književnim žanrovima, priče su joj zastupljene u brojnim domaćim i međunarodnim časopisima za književnost i kulturu, među kojima su “Ars” Cetinje, “Diogen” Sarajevo, “Avangrad” Sombor “Akt” Valjevo “Anima-art” Beograd, “Urbana riječ” Zagreb, “Radio- gornji grad” Zagreb, “Europski glasnik” Zagreb, “Balkanski književni glasnik”, “Književne vertikale” Beograd, “Beogradski krug kredom”, “Bundolo” Novi Sad, “Kult” Novi Sad, Libartes, Ljudi govore, “Avlija” Rožaje, “Pljuskovi” Mladenovac, “Slovoslovlje” Beč, “Zeleni konj” Beograd, “Majdan” Kostolac, “Riječ” Brčko  itd., a neke od njih su prevedene na engleski i makedonski jezik i objavljene u časopisima ”The Baffler” USA i “Revijata Branuvanja” Struga.

U engleskom prevodu, poezija joj je zastupljena  u ,,World poetry yearbook” – 2014. ,,Balkan poetry today” , “The Wagon” magazine Chennai, India, “ Pratik a magazine of contemporary writing” Nepal, izbor iz erotske poezije u specijalnoj izdavačkoj kući za avangardna i ekscentrična djela svjetskih umjetnika “ Black Scat Books”  California.

Na domaćim i međunarodnim portalima za kulturu, umjetnost i društvena pitanja, poput “Buka Magazin”,“See Cult – Abeceda nezavisne kulture”, PCNEN, Portal analitika, P.U.L.S.E. Vox poetika, Versifi community,  itd., zastupljena je naučnim tekstovima filosofske i socijalne tematike, kao i izborom iz poezije. 

Učestvovala je na mnogim festivalima među kojima su Trg pjesnika – Grad teatar Budva 2013., VIII Internacionalni sajam knjiga – Podgorica 2012. i 2018., XXVIII Barski ljetopis 2014., Novi beogradski krug 2014.,  Horor festival Crna ovca – Beograd 2014., Novi književni karavan – Prijedor 2014., Internacionalni festival poezije – Brčko 2014.,  Hiperion – tribina “Druženje s piscem” FF Nikšić 2015., 62. Međunarodni sajam knjiga Beograd 2017., IV kolonija Čelobrdo “Doživotna sloboda” 2017., IV Međunarodni znanstveno-književni susreti “Petar Kanavelić i Korčula” 2018., VI Međunarodni susreti “Orfej na Dunavu” Domus “Viminacijum”2018., Gornjogradski književni festival Zagreb, 2018, Ljetnji festival programa “Književnost u četiri godišnja doba”, Zeline i Blaževdola i Hrvatsko društvo pisaca 2018., potom  “Jesen – Poetika prostora” istog festivala u Sarajevu 2018. i “Sarajevska zima” 2019.

Proznim i poetskim tekstovima, zastupljena je u mnogim antologijama i zbornicima, među kojima su: “Svi smo mi božija deca”- dvojezička međunarodna antologija najlepših pesama, na srpskom i romskom jeziku, IK “RRrom produkcija”, Beograd, 2017. “Slušajte ljudi” međunarodna antologija u izdavaštvu Udruge za kulturu i književnost “Humščak”, potom  zbornik radova ,,Pasaži iz Bara 2” (2012 – 2016) u izdavaštvu JP Kulturnog centra Bar, 2017. “Doživotna sloboda” ZMUC i  “Abeceda nezavisne kulture”2017. “Talasi nesmiraja” zbornik radova sa manifestacije “Orfej na Dunavu” i “Majdan” časopisa za književnost i kulturu, Kostolac, 2018.

Izborom iz poezije na engleskom jeziku, uvrštena je u međunarodnu antologiju novih glasova “East  meet West Anthology“, editor Sunita Paul, Kolkata, India, 2018. proznim radovima, u “Antologiji crnogorskog ženskog proznog stvaralaštva” dr Sofije Kalezić, izdavača “FCJK”, 2018. kao i kritičkoj monografiji ,,Minervinim tragom” u kojoj je zastupljena literarnim profilom istog priređivača a izdavač su ,,Ratkovićeve večeri poezije” Bijelo Polje, 2018.

Literarnim profilom, zastupljena je u zborniku naučnih radova “Književnost i jezik u funkciji promovisanja univerzalnih vrijednosti i identitetskih komponenti crnogorskog društva”, Filološki fakultet, Nikšić, 2017. u radu dr Marije Krivokapić Diamond ,,Ženski kod u književnosti Katarine Sarić”.

Zastupljena je u poetskoj zbirci četiri autorke “Personalni karusel – šizofrena zbirka” u izdavaštvu JU “Narodna biblioteka” Budva, 2017. U istoj izdavačkoj kući, 2018. objavljuje samostalnu zbirku ,,SvejAdno mi je i ostale dijagnoze socijale”.

Prvi roman “S one strane svjetlosti”, objavljuje u književnoj zajednici ,,Mirko Banjević” Nikšić, 2011. romanesknu trilogiju “Caligat in sole” u podgoričkoj izdavačkoj kući Narodna knjiga 2012. godine, roman “Nađa, uspori, zgazićeš pticu!” kao drugoplasirani na konkursu atinske izdavačke kuće “Monoceros books” – za balkansko područje 2014. a roman ,,Amputirani” 2017. na sajtu za književnost  Amazon.

Na Amazonu se mogu naći i izdanja njene prve zbirke poezije “G-đice teatralne”, kao i zbirke kratkih priča “Akutna ženska sedmica”. 

Kao prvoplasirana na konkursu izdavačke kuće “RRom produkcija” Beograd za 2017. god., objavljena joj je dvotomna zbirka ,,Kamijada i Kamiseja” 2018.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.