Kolumne

subota, 13. travnja 2019.

Javni poziv za dodjelu stimulacija za najbolja ostvarenja na području književnog i prevoditeljskog stvaralaštva za 2018.


vrijeme: 12.04.2019.

prijava: 12.05.2019.Ministarstvo kulture RH, u svrhu poticanja i promicanja hrvatskog književnog i prevoditeljskog stvaralaštva, objavljuje Javni poziv za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva i prevoditeljima za najbolja ostvarenja na području književnog prevodilaštva u 2018. godini. Prijave se primaju do 12. svibnja 2019.

Na Poziv se mogu prijaviti autori, prevoditelji, izdavači te druge fizičke i pravne osobe s prijedlogom djela, čije je prvo izdanje objavljeno na hrvatskom jeziku kod izdavača registriranih u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1. siječnja  do 31. prosinca 2018. godine.

Prijaviti se mogu književna djela napisana izvorno na hrvatskom jeziku ili prevedena na hrvatski jezik.


Svaki predlagatelj može prijaviti neograničen broj djela neovisno o njihovoj tematici. Djela se prijavljuju pod punim imenom i prezimenom autora, odnosno prevoditelja.

Jednom autoru ili prevoditelju može se putem ovog Javnog poziva dodijeliti samo jedna stimulacija godišnje.

Stimulacije će se dodijeliti autorima za djela koja su se u 2018. godini istaknula svojom književnom kvalitetom, estetskim dosezima i inovativnošću, ali i odjecima kod čitateljske publike što se očituje po broju prodanih primjeraka ili većem broju posudbi u knjižnicama. Posebna će se pozornost posvetiti djelima mlađih autora te djelima koja su već dobila književne nagrade kao i onima koja su pohvaljena od strane kritike i znanstveno-stručne zajednice.

Stimulacije će se dodijeliti prevoditeljima za književne prijevode koji su se u 2018. godini istaknuli svojom književnom kvalitetom, estetskim dosezima, inovativnošću, prevoditeljskom vještinom i  jezičnom virtuoznošću. Prevoditeljima će se stimulacije dodijeliti za nove prijevode književnih djela koja predstavljaju opća kulturna dostignuća s naglaskom na prijevodima vrijednih književnih djela koja nisu prije bila prevođena na hrvatski jezik, a predstavljaju važan dio svjetske književne baštine. Posebna će se pozornost posvetiti književnim prijevodima mlađih prevoditelja te onim prijevodima koji su već pohvaljeni od strane kritike i znanstveno-stručne zajednice.

Prijavljena djela ocijenit će relevantni stručnjaci, pripadnici strukovnih udruga i akademske zajednice s područja književnosti, rukovodeći se najvišim umjetničkim kriterijima. Po završetku vrednovanja prijedlog djela i njihovih autora odnosno prevoditelja uputit će se ministrici kulture koja će donijeti odluku o dodjeli stimulacija.
 
Tekst Javnog poziva i informacije o prijavi dostupni su putem poveznice:
https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=23009


Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.