Kolumne

četvrtak, 21. ožujka 2019.

Riječka književna jutra | Gost: Siniša Matasović


Organizator: Hrvatsko književno društvo (Riječka književna jutra)

Mjesto događanja. Book caffe Dnevni Boravak - Rijeka

Vrijeme od 11:00 do 13:00

Voditelj: Valerio Orlić


Naš gost na ''Riječkim književnim jutrima'' u subotu 23.03. 2019. od 11:00 do 13:00 bit će Siniša Matasović (ma tko još nije čuo za njega, ili za njegovu novu zbirku pjesama ''Moj novi dečko'' koju je objavio Ogranak Matice hrvatske, Sisak, 2018.?)

Siniša kroz pjesničke glasove unosi prizvuk autoironije, te svoje stihove oblikuje na jedinstvenom tragu underground hrvatske scene, koja je prepoznatljiva i izvan naše zemlje. Ovdje ću spomenuti samo nekoliko imena kao primjer; B. Radakovića, M. Valent, R. Roklicera, I. Večerine, D. Radočaja, Ž. Jovanovski, Z Grozdić...Svi su oni utkali dio svojih ideja, misli i glasova da bi ta scena opstala i dalje živjela na našem književnom prostoru, te davala jasan i snažan glas jedne stvaralačke slobode, budeći nas iz učmalosti i hipnoze društva...

Poezija bez dlake na jeziku i cenzure, oslikava vrijeme i prostor.... stoga možemo istinski tvrditi da Sinišine poetske slike imaju duboki miris života. Buntovnost im daje pravo da se na trenutak zaustavimo u svom ludom mimohodu i da poštujemo životne i moralne norme.

U Matasovićevim pjesmama pronaći ćete i lavinski uzavrelu ljubav i zanos planinskog vjetra i sve biserje plavog mora, i prodavanje magle, i duboka promišljanja o likvidaciji novog dečka njegove bivše partnerice...Što se sve vrzma po pjesničkoj glavi ...(kakva je i odakle njegova nova djevojka???? .....sve to možete čuti na ''Riječkim književnim jutrima'', od samog autora.... stoga vam sada prilažem biografiju autora i pozivamo Vas na književno događanje mjeseca!!!!

Siniša Matasović (Sisak, 1980.), piše poeziju, prozu, haiku poeziju, književnu kritiku, a bavi se i uredničkim radom. Nagrađivani je autor pjesama i kratkih priča objavljivan u relevantnim časopisima i medijima u Hrvatskoj i u zemljama okruženja: Vijenac, Večernji list, Riječi, Zarez, Most, Artikulacije, The Split mind, Balkanski književni glasnik, Script, Bibliopis… U sisačkom ogranku Matice hrvatske od 2014. godine moderira i vodi poetska okupljanja poznata pod nazivom Stihovnica Siska, a također je aktivan i kao zamjenik glavne urednice časopisa Riječi. Stručni je suradnik za područje književnosti pri Sisačkoj udruzi za promicanje alternativne i urbane kulture. Unazad tri godine bio je angažiran kao vanjski suradnik Hrvatske radio televizije za dramatizacije u emisiji ''Radio roman''. Sudionik je raznih domaćih i inozemnih festivala i manifestacija: Kvirinovi poetski susreti, Galovićeva jesen, pjesnički susreti u Drenovcima, Koljnofski književni susreti itd. Na prvom službenom prvenstvu slam (slem) poezije u Hrvatskoj bio je viceprvak države. Dio pjesama preveden mu je na njemački i ukrajinski jezik. Pjesme i haiku poezija tiskane su mu protekle 2018. godine u 3 antologije. U sklopu proširenog izdanja časopisa Most, kojega izdaje Društvo hrvatskih književnika, tiskan mu je izbor pjesama na njemačkom jeziku u antologiji suvremene hrvatske poezije. U Ukrajini mu je dvadesetak pjesama objavljeno u antologiji suvremene hrvatske ironične poezije škakljivog naslova ''Hrvatski pjesnički huligani''. Antologiju je dvojezično na hrvatskom i ukrajinskom jeziku na opsežne 384 stranice tiskao ukrajinski nakladnik ''Ljuta sprava'' i u siječnju 2019. godine nominirana je u završnom izboru za najbolju poetsku knjigu prošle godine u Ukrajini uz još svega 6 poetskih knjiga. U Hrvatskoj mu je objavljen izbor haiku poezije u antologiji hrvatskog suvremenog haiku stvaralaštva naslovljenoj ''Nepokošeno nebo'' za period između 2008. i 2018. godine. Zadnjih godina, upućeni ga osim književnikom sve češće nazivaju i kulturnim aktivistom. Član je Matice hrvatske i Društva hrvatskih književnika.

Do sada je objavio:
'Sisak se uspješno pretvara da spava', zbirka poezije, 2015.
'Nećak', roman, 2016.
'Tvoj novi dečko', zbirka poezije, 2018.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.