nedjelja, 3. ožujka 2019.

Predstavljanje knjige 'Povijest umjetnosti kroz dodir i zvuk', autorice Nataše Jovičić


vrijeme: 05.03.2019.
mjesto: Moderna galerija, Zagreb, Andrije Hebranga 1

Moderna galerija u Zagrebu, u utorak, 5. ožujka u 11 sati, predstavit će svoj nakladnički pothvat – prvu likovnu monografiju kojoj je cilj inovativnom metodologijom odgovoriti na potrebe obrazovanja i stjecanja znanja iz povijesti umjetnosti slijepih i slabovidnih osoba. 

Nataša Jovičić, profesorica povijesti umjetnosti i obrazovanja i autorica ove monografije koja predstavlja produkt njezinog desetogodišnjeg rada na tom području u Zagrebu (u lipnju 2009. u Modernoj galeriji predstavila je Taktilnu galeriju), ali i uz podršku struke, inozemnih povjesničara umjetnosti, edukatora i neuroznanstvenika posebno finskih sa sveučilišta Aalto i Ateneum u Helsinkiju pripremila je tekstualni segment koji se sastoji od likovne analize djela i stručne obrade za deset slikarskih remek-djela iz nacionalne i svjetske kulturne baštine na hrvatskom i engleskom jeziku.

Analitičke dijagrame u reljefnom tisku – njih pet za svako djelo – koji čine integralni dio knjige i koji omogućuju slijepim i slabovidnim osobama da taktilnim osjetom „spoznaju“ reproduciranu i kontekstualiziranu građu, grafički je iscrtala Zrinka Ostović. Uz dijagrame, knjiga sadrži i cjelovito pripremljen audio segment kroz deset audiozapisa u formi CD-a na hrvatskom i deset na engleskom jeziku. Iz moderne nacionalne likovne baštine u knjigu su uvrštena slikarska ostvarenja hrvatskih autora iz fundusa Moderne galerije (Josip Račić, Majka i dijete; Miroslav Kraljević, Autoportret sa psom; Milan Steiner, Kiša; Leo Junek, Crtač i Edo Murtić, Highway), a izbor djela iz europske likovne baštine uključuje djela starih majstora Andrea Mantegna, Mrtvi Krist (Brera, Milano); Michelangelo Merisi da Caravaggio, Večera u Emausu (National Gallery, London); Vincent Van Gogh, Spavaća soba u Arlesu (Musee d Orsay, Pariz); Edvard Munch, Krik (Nacionalna galerija, Oslo); Hugo Simberg, Ranjeni anđeo (Ateneum – Nacionalni muzej, Helsinki).

Za odabir remek-djela ovih velikana slikarskog umijeća valja istaknuti da su njihovom uvrštenju prethodile izložbene prezentacije audio-taktilne metodologije uz originalne slike u muzejima i galerijama čijim umjetničkim zbirkama i pripadaju. Djela hrvatskih autora opremljena potrebnim pomagalima za razgledavanje „dodirom i zvukom“ u razdoblju od 2014. do 2018. izlagana su poglavito u Modernoj galeriji u Zagrebu, ali i u inozemstvu (Kraljević u Veneciji, Murtić u Ljubljani i Ženevi).

Nataši Jovičić, koja je svoju metodologiju već predstavila u Nacionalnim galerijama u Londonu i Helsinkiju, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović uručila je 2016. odličje Reda Danice hrvatske s likom svjetskog inovatora Nikole Tesle – rječju za iznimne inovativne domete na području kulture.

https://www.moderna-galerija.hr/

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.