Kolumne

srijeda, 27. ožujka 2019.

Direktiva o autorskim pravima: Povijesna pobjeda kreativaca i europskog jedinstvenog digitalnog tržišta



Nakon tri godine rasprava i analiza te unatoč masivnoj kampanji dezinformacijama koja je pokrenuta od strane velikih internetskih platformi, zastupnici u Europskom parlamentu upravo su usvojili Direktivu o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu. Riječ je o propisu koji će napokon urediti digitalno tržište i za sve njegove dionike osigurati uravnoteženu tržišnu utakmicu, a građanima omogućiti da na Internetu uživaju u još bogatijoj ponudi kreativnih djela ali i da sami u svojim sadržajima ta djela slobodno koriste.

Zahvaljujemo svim našim zastupnicima koji su prepoznali činjenice i uvidjeli važnost ovoga propisa za hrvatsku i europsku kulturu, demokraciju i gospodarstvo. Pred nama je proces prenošenja ove Direktive u hrvatsko zakonodavstvo, čime će i autori u Hrvatskoj i njihova društva i službeno imati mogućnost vođenja poštenih pregovora s velikim internetskim platformama. Veselimo se slobodnom, otvorenom i poštenom Internetu na kojem će konačno uživati i kreativci na čijim djelima su izgrađene velike internetske platforme“, istaknuo je glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec.

Na odluku parlamenta osvrnuo se i Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban: „Drago mi je da je većina zastupnika Europskom parlamentu prepoznala važnost autorskog rada te svojim glasom potvrdila pravo autora da i na digitalnom tržištu od svojega rada zarađuju za život. Ovo je glas za pravednost i slobodu. Slobodu umjetnosti, slobodu izražavanja, slobodu demokracije, slobodno i pošteno digitalno tržište. Europa se suprotstavila velikim i moćnim tehnološkim divovima i pokazala da stoji iza interesa svojih kreativaca i građana.“

Ovakav ishod glasovanja u Europskome parlamentu, spremno su dočekala autorska društva diljem EU. Anders Lassen, predsjednik Europskog udruženja društava autora i skladatelja (GESAC), istaknuo je: "Ovo je nezabilježena pobjeda europskih autora i kreativaca koji će sada moći ostvariti svoja prava i dobiti pravednu naknadu od platformi kao što je YouTube. Europa usvaja uravnoteženu regulativu koja će omogućiti razvoj europske digitalne ekonomije zajedno s kreativnim sektorom".

Véronique Desbrosses
, generalna direktorica GESAC-a, dodala je: "Iznimno smo zahvalni zastupnicima u Europskom parlamentu koji su glasali za kulturu i pravednost u digitalnoj ekonomiji. To nije bila samo ključna odluka za kreatore i naš sektor, nego je također poslala snažnu poruku građanima da taktika zastrašivanja i manipulacije od šačice velikih tvr tki neće moći utjecati na oblikovanje europske politike".

Izvor: HDS ZAMP

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.