srijeda, 6. ožujka 2019.

Bookvica ugošćuje Sanju Lovrenčić


vrijeme: 07.03.2019. 20,30 h
mjesto: Split; Quasimodo, Gundulićeva 26a/II

U ovotjednu Bookvicu, koja će se održati u četvrtak, 7. ožujka, s početkom u 20,30 sati, stiže jedna od najsvestranijih autorica na hrvatskoj književnoj sceni: ugledna spisateljica za djecu i odrasle, prozaistica, pjesnikinja i esejistica, prevoditeljica, nakladnica, dobitnica više nagrada za spisateljski i prevoditeljski rad: Sanja Lovrenčić. Ona će publici prije svega predstaviti svoj najnoviji roman „Kabinet za sentimentalnu trivijalnu književnost“ (Mala zvona, 2018.), u kojem se dotiče zanimljivih tema kao što su umjetnost i umjetnički aktivizam, društvena odgovornost, komercijalizacija, birokratizacija umjetnosti, feminizam, znanost i, dakako, ljubav. Osim o tim temama autorica će s voditeljicom Bookvice Patricijom Horvat porazgovarati o mašti i nepresušnim izvorima priča, o prošlom i sadašnjem, sjećanju i zaboravu, poljuljanim vrijednostima i statusu umjetnosti danas, a bit će riječi i o književnim rezidencijama te izazovima bavljenja književnošću, književnim prevođenjem i nakladništvom.
U tradicionalnoj nagradnoj igri netko iz publike dobit će najnoviji roman Sanje Lovrenčić na dar.
 
*Bookvicu podržavaju Grad Split i Hrvatsko društvo pisaca.

Biografija autorice:

Sanja Lovrenčić, književnica i prevoditeljica, ušla je u hrvatsku književnost 1987. zbirkom pjesama Insula dulcamara. Otada je objavila još sedam pjesničkih zbirki, a poezija joj je objavljivana i u domaćoj i stranoj periodici te prevođena na njemački, poljski, ruski, slovenski, švedski, danski. Za knjigu Rijeka sigurno voli poplavu dobila je  nagradu Kiklop.

Autorica je  zbirki kratkih priča Wien Fantastic, Portret kuće i Zlatna riba i istočni Ariel, romana Dvostruki dnevnik žene sa zmajem, Klizalište, U potrazi za Ivanom (nagrada "Gjalski" 2007.), Martinove strune / Martins Seiten  (Literaturpreis SMSK 2008.), Ardura, Vješanje kradljivaca ovaca i Kabinet za sentimentalnu trivijalnu književnost, kao i fantastične trilogije Zmije Nikonimora te zbirke autobiografskih zapisa Zagrebačko djetinjstvo šezdesetih. 

Napisala je nekoliko knjiga namijenjenih djeci; za zbirku priča Četiri strašna Fufoždera i jedan mali Fufić  dobila je nagradu "Grigor Vitez".

U programima Hrvatskog radija izveden je niz njezinih radio-dramskih tekstova, među kojima su neki izvođeni i izvan Hrvatske (na njemačkom, mađarskom, slovačkom i estonskom). Kao samostalni dokumentarist snimila je i režirala šest dokumentarnih radio-drama.

Bavi se i prevođenjem književnih tekstova s engleskog, francuskog i njemačkog jezika; za prijevod zbirke kratkih priča Kuća duhova Virginije Woolf dobila nagradu "Kiklop" 2012.
 
Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.