Kolumne

srijeda, 16. siječnja 2019.

Denis Kožljan | Sve se svodi na prolaznost života


Modra rijeka, Uspavanka, Poruka, Dažd, Poema Plivačica, Pjesme o Bosni, Kameni Spavač... samo su neka ostvarenja Maka Dizdara, izuzetnog i možemo reći jednog od najvećih bosansko hercegovačkih pjesnika, rođenog 1917. u Stocu - tada je to bila Austro Ugarska.

Rođen je i živio u vrlo osjetljivom ratnom i prevrtljivom vremenu što je i vidljivo te se jasno ocrtava u gotovo svim njegovim pjesmama, poemama pa i pokojem proznom djelu. Dizdarovo buntovno političko djelovanje, odrazilo se i na tragediju, obiteljske prirode kada   mu ustaše u Jasenovcu ubijaju majku, 1945.

Stvaralačko djelovanje, odnosno pjesnički opus Maka Dizdara zapravo je istovremeno raskršće kao i zbir bosanske kršćanske kulture, islamske mistike, kulturnih ostataka srednjovjekovne Bosne (kultura Stećaka-kameni nadgrobni spomenici), čiji natpisi su uklesani i u mnoge pjesnikove naslove poput Modre rijeke i Kamenog Spavača koji se smatraju i uistinu po svojoj umjetničkoj težini jesu vrhunac Dizdarova stvaralaštva.

Glavna pjesnička poruka kao i u mnogih Dizdarovih kolega jeste PROLAZNOST ŽIVOTA, bolje rečeno PRIJELAZ IZMEĐU GROBA I ZVIJEZDA. Njegova socijalna lirika prolazi kroz temeljito pjesničko i životno sazrijevanje i istovremeno je uvijek u službi čovjeka.....tu se ujedno i nameće  pitanje "Gdje napokon pronaći mir i spokoj?)

Vrijeme Osmanlijskog carstva, ocrtava Maka Dizdara kroz poemu odnosno Zbirku Koljena za Madonu (1963.) koja tek iskreno razrađuje njegov originalni nacrt Poeme Plivačica-(susrećemo se s izrazom PANEROTIZAM-orjentalni žanr ali je tu prepoznat i ALHAMIJADO KOMPLEKS- književnost pisana arebicom, bosanskim jezikom, arhaizmima, a obuhvaćena je u više različitih žanrova; nabožnih, didaktičkih, satiričkih , pa i petrarkističkih sazvučja.

Iako Dizdarova poezija općenito ali i ljubavna naslovljena motom "duša zaljubljenog kao kaplja" predstavlja apsolutnost ljepote, ona se kroz vrijeme mijenja, evoluira i sazrijeva. Počevši uporabom tradicijskih motiva i jezika, ulazi u fazu i dubiozu Moderne te onda potpuno osvježena i  lirski očišćena čini jednu sasvim drugačiju i novu sintaksu i ritam zbog čega je Dizdar prepoznatljiv i čitan.
Još treba reći kako Dizdarova prelijepa poezija odnosno njegov stih vrlo blisko odjekuje s književnim tradicijama ali i filozofskim promišljanjima Starih Grka (Homerova Odiseja)..u pjesmama : Kalipso, Penelopa, Polifem, Kirka. Možemo zaključiti da je lajt motiv kako u Homerovim drevnim stihovima, tako i u modernijim Dizdarovima, zapravo ŽIVOT u svojoj punini. Revno je to vidljivo u pjesmi

MODRA RIJEKA

Nikto ne zna gdje je ona
malo znamo al je znano...

iza gore iza dola
iza sedam iza osam...

i još huđe i još luđe
preko gorkih preko mornih

preko gloga preko drače
preko žege preko stege
.
.
.
ima jedna Modra rijeka
široka je duboka je
.
.
sto godina široka je
tisuć ljeta duboka je

RIJEKA je simbol koji čitalac može tumačiti kako želi. No, to je i poetika tajne jer ne zna se točno što se nalazi s njene druge strane i ima li je smisla prijeći. Postavlja se pitanje je li ta tajnovitost i nedoumica zapravo općenito životno promišljanje o životu i što poslije smrti, ima li smisla prelaziti rijeku, a onda ima li svrhe i živjeti jer život je vječita borba dobra i zla. U ovom je slučaju simbol rijeke ZLOBA koje u svijetu ima i previše i teško ju je iskorjeniti  i suprostaviti joj se. Valjda tu moć imaju samo hrabri i odlučni. Kroz stihove ove poeme ali i najboljeg Dizdarovog stvaralačkog ostvarenja revno odzvanja Odisejev glas. To je priča o povratku kući jednog ratnika koji se vraća kući sa smješkom, no, svjestan da će ponovno činiti zlo. Pjesma je sveobuhvatna i cjelovita kako zbog jasne poruke koju nosi odnosno filozofskog stava, tako i zbog mnošta upečatljivih pjesničkih slika i specifičnog bogatstva jezične forme i stilskih sredstava:
asonanca-kako znamo al je znano
aliteracija-tma i tmuša neprebolna
metafora-Modra rijeka je život
iza uma iza boga (nedokućivost)
simboli-pijetao (buđenje, jutro)
            rog-vijest, opasnost
gradacija-iza sedam iza osam
elipsa-valja nam preko rijeke
inverzija-sto godina široka je
              tisuć ljeta duboka je

Modra rijeka i većina pjesama iz Dizdarova stvaralačkog opusa tjera čitatelja na razmišljanje svojom tajnovitošću i simbolikom iza kojih se krije vječita tema: život i gdje je granica života i smrti, postoji li uopće.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.