Kolumne

četvrtak, 17. siječnja 2019.

Dani Bože Hlasteca u Ludbregu (19.-26.1.2019) – sjećanje na ludbreškog pjesnika



Već četvrtu godinu ludbreška Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ sa svojim suradnicima i volonterima obilježava Dane Bože Hlasteca koji je uz čuvenog Kerstnera jedan od najznačajnijih ludbreških kajkavaca.. Termin održavanja manifestacije je prigodan, od 19. siječnja, kad se ludbreški pjesnik rodio, do dana njegove smrti 26. siječnja.  Ove godine, uz brojne aktivnosti vezane uz kajkavski jezik i poeziju, naglasak je na tri središnja događaja.

Prvi je promocija pjesničke zbirke Bože Hlasteca “Sonca bi štel“ koju je iz dosad neobjavljenih Hlastecovih rukopisa realizirala gradska knjižnica uz pomoć svojih suradnika. Rukopise je knjižnici darovala Hlastecova obitelj. Ovo je ukupno šesta Hlastecova stihozbirka i prva koja je objavljena posthumno. Predstavljanje zbirke održat će se 19. siječnja, na autorov rođendan, u dvorcu Batthyany u Ludbregu.

Tjedan dana kasnije , u završnici 26. siječnja, održat će se na istom mjestu 2. recital kajkavske poezije „Božo Hlastec“. Ludbrežani su 2017. smjelo krenuli u organizaciju natječaja i recitala po uzoru na druge sredine u kojima se štuje i njeguje kajkavski jezik i stvaralaštvo. Sam recital određen je s nekoliko čvrstih smjernica:  prosudbeno povjerenstvo od pristiglih radova izabire 20-25 najboljih radova, izabrane radove na recitalu čitaju sami autori, a zbornik radova izdaje se svake tri godine i sadrži ukupno 60-75 najboljih pjesama s prethodna tri recitala. Na recitalu se dodjeljuju posebna priznanja za tri najbolje pjesme po mišljenju povjerenstva, Brončani, Srebrni i Zlatni KAJ uz koje idu prigodni pokloni i skromna novčana nagrada za najbolji rad, a od ove godine je novost da i sam recital dobiva naslov po naslovu jedne od izabranih pjesama.

Neposredno prije održavanja recitala u izložbenoj galeriji dvorca Batthyany bit će otvorena izložba likovnih radova inspirirana Hlastecovom poezijom, pod nazivom „Poezija umjetnosti“. Izložba je također sastavljena temeljem objavljenog natječaja na koji se prijavljuju brojni autori s ludbreškog područja i šire. Iako Hlastecovim danima u Ludbregu dominira poezija i kajkavska riječ, uz dodatak glazbe, ovom likovnom izložbom manifestaciji se dodaje i vizualna komponenta. Tako sinergija različitih umjetnosti skladno djeluje u zajedničkim ciljevima, promociji i štovanju lika i djela ludbreškog pjesnika Bože Hlasteca, oživljavanju njegovih vizija zavičaja, ljubavi i ljudskih sudbina, a kroz sve čuvanju i njegovanju kajkavskog jezika u gornjohrvatskim prostorima.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.