Kolumne

petak, 30. studenoga 2018.

Milen Šelmić | Duško Babić: Akvarij za svijet


FILIGRANSKA DUŠA "ČOVJEKA S MORA"

Iščitavajući uporno, više puta uzastopno, zbirku poezije Duška Babića, došao sam do neobičnog zaključka. Naime, "Akvarij za svijet", kao ime za knjigu pesama, učinilo mi se u prvi mah pomalo pretenciozno. No, uranjajući višestruko u ove stihove, shvatio sam, ne, OSETIO SAM da u njima i JESTE sadržan čitav jedan svet. Svet, mnogo veći iznutra nego spolja, veliki taman toliko da stane u akvarijum, beskonačan u svakoj svojoj dimenziji. Svet oslikan filigranskim pesničkim vezom, sa svakom odrednicom na svom mestu, baš tamo gde treba da bude, izmaštan, a opet veoma, veoma istinit.

O poetskom iskazu Duška Babića govorio sam i pisao više puta, i uvek se iznova vraćao na ono što je, uveren sam, esencija njegove poezije: ne treba se truditi da njegove stihove shvatimo, njih treba - osetiti. Osetiti, kao dodir plemenite namere u momentu kada je taj dodir najpotrebniji. Uzimajući za teme svojih pesama naizgled obične stvari, autor pokazuje svu svoju stvaralačku moć, dajući im samosvojan lični pečat, pečat sopstvenog poimanja stvari. A to je u poeziji najteže.

Ona potrebna mera tri osnovna poetska elementa, ovde je dovedena u izuzetan odnos uzajamnosti. Ekspresija, emocija, estetika. Prožimaju se i dopunjuju na najbolji moguć način, što pesme čini sjajnim, a zbirku jedinstvenom.

Zaista sam pokušao da ovom štivu priđem onako kritičarski, strogo. Prvi put sam u tome posustao već kod trećeg stiha prve pesme, drugi put negde na sredini druge...a kod četvrtog iščitavanja, posle dva puta pročitane pesme "I mi i snjegovi", jednostavno sam odustao od takvog pristupa. Bolje reći, same pesme mi to, prosto nisu dopustile. Stoga, ne mogu da kažem ništa o formi, stilu, simbolici, metaforici, pesničkom izrazu, ritmu, dinamici ili melodiji. Ne mogu, i neću.

Reći ću samo da je ovo knjiga, koju bi svako na ovim prostorima, ko imalo drži do kulture, poezije i duhovnosti uopšte, morao da ima u svojoj blizini. I da, s vremena na vreme, malko zaviri u nju. Siguran sam da će u ovim stihovima svako pronaći i komadić svoje duše.

Milen Šelmić kritičar i publicista iz Novog Sada

21.IX 2015. god.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.