Kolumne

petak, 23. studenoga 2018.

Katarina Budić | Kad čovjek čini dobro, dobro mu se i vraća


Rođena sam 1959. u Pakracu. Osnovnu školu pohađala sam u Brezinama i Poljani, gimnaziju u Pakracu, a studij jugoslavistike (danas kroatistike) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prvo radno mjesto, daleke neke godine osamdesetih, kao professor hrvatskoga jezika i književnosti odradih u srednjoj školi u Križevcima. Nažalost nije dugo trajalo, tek nekoliko mjeseci. Nastavljam profesorsko zvanje u Kutini u OŠ Stjepana Kefelje i ostajem dvanaest godina s divnom djecom  (i danas se “družim” s nekima od njih, postali su krasni mladi ljudi. Nadam se da malo zasluge za to imam i ja).

Željna nečega novog u poslu odlučih se otići u Knjižnicu i čitaonicu Kutina. Još uvijek sam tamo, radim poslove diplomirane knjižničarke i još neke, po potrebi, koji nisu tako zanimljivi, ali moraju se odraditi. 

S kolegicama knjižničarkama stvaram lutkarske predstave po kojima je kutinska knjižnica jedinstvena (pisala sam igrokaze, glumim, animiram lutke, pjevam…). To je krasan kreativan rad koji doista čovjeka čini radosnim. Sedam mojih igrokaza još nisu našli mjesto među koricama knjige. Nadam se da će se i to uskoro dogoditi. A dok se ne dogodi, napisala sam knjigu za odrasle “Zapisi za poslije” namijenjenu ženama oboljelima od raka dojke (jedna sam od tih), njihovim obiteljima, prijateljima, liječnicima…

Željela sam prihode od knjige pokloniti Udruzi “Sve za nju” i uspjela u tome. Moje knjige (honorar) prodale su se na humanitarnom događanju 3. 11. u maloj dvorani Lisinski uz knjige koje je dodatno donirala Medicinska naklada (nakladnik knjige).

Jako sam sretna što uz gospođu Anđu Raič, urednicu iz Medicinske naklade i recenzentica dr.sc. Daša Poredoš Lavor (jedna od onih divnih mladih ljudi, moja učenica) sudjeluje u promoviranju knjige na promocijama. Otišla je i korak dalje pa nas možete slušati i u radio emisijama (Radio Petrinja, Radio Novska…). Druga promocija dogodila se u mojoj Knjižnici, ispunila prostor ljudima i lijepim emocijama.

Kad čovjek čini dobro, dobro mu se i vraća. Izgleda da su na pomolu promocije i u drugim knjižnicama, nastavljamo humanitarno.

Vezane objave:

📖  dr. sc. Daša Poredoš Lavor | Katarina Budić: Zapisi za poslije

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.