Kolumne

petak, 9. studenoga 2018.

Dražen Katunarić laureat Nagrade 'Dragutin Tadijanović' Zaklade HAZU


Pjesnik, prozaik, esejist i urednik Dražen Katunarić laureat je ovogodišnje Nagrade 'Dragutin Tadijanović' koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a nagradu je i primio u srijedu na svečanosti u Slavonskome Brodu u sklopu tradicionalne manifestacije 'Sjećanje na Dragutina Tadijanovića'. 

Svečanost dodjele nagrade održana je u Slavonskome Brodu u sklopu tradicionalne manifestacije "Sjećanje na Dragutina Tadijanovića" priređene u povodu 113. rođendana tog istaknutog hrvatskoga pjesnika, a laureatu ju je uručio predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU akademik Velimir Neidhardt.

Na svečanosti, održanoj u Spomen-domu Dragutina Tadijanovića, bili su i ravnateljica Zaklade HAZU Marina Štancl te akademik Dubravko Jelčić uime Odbora za dodjelu Nagrade, priopćio je Ured za odnose s javnošću i medije HAZU.

Akademik Dragutin Tadijanović (1905. – 2007.) bio je jedan od donatora Zaklade HAZU i prema njegovoj želji svake godine od 2008. iz posebnoga fonda dodjeljuje se jedna pjesnička nagrada te stipendije najboljim studentima književnosti iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije.

Dražen Katunarić rođen je 1954. u Zagrebu. Pjesnik je, prozaik, esejist i urednik. Studij filozofije završio je 1978. godine na Sveučilištu humanističkih znanosti u Strasbourgu. Uređivao je više književnih publikacija, Lettre internationale, Most/The Bridge, pokrenuo časopis Relations, a trenutačno je glavni urednik časopisa Europski glasnik u izdanju Hrvatskoga društva pisaca (HDP).

Pjesme su mu prevedene na francuski, engleski, njemački, španjolski, talijanski, mađarski, bugarski, rumunjski slovenski, korzički albanski kao i samostalne zbirke. Uvrštene su u hrvatske i strane antologije, panorame, izbore. Katunarić sudjeluje na mnogim festivalima književnosti.

Dražen Katunarić dobio je Brankovu nagrade za najbolju prvu knjigu poezije u Jugoslaviji (1984.), Nagradu Tin Ujević za najbolju pjesničku knjigu (1994.), Nagradu Matice hrvatske za knjigu godine (1998.), Nagradu Europski krug (1998.), Međunarodnu nagradu Menada za specifičnu vrijednost poezije (Makedonija 2003.), austrijsku nagradu Steirmaerkische Sparkasse za roman Prosjakinja/ Die Bettlerin (2009.) te nagradu Balcanica Rumunjskoga društva pisaca (2015.)

Dodijeljen mu je i red Viteza umjetnosti i književnosti francuskoga Ministarstva kulture (1998.)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.