Kolumne

petak, 9. studenoga 2018.

Sa(n)jam knjige u Istri posvećen pjesniku Predragu Luciću


vrijeme: 29.11.2018. - 09.12.2018.
mjesto: Pula

Ovogodišnji, 24. Sa(n)jam knjige u Istri, koji se održava od 29. studenoga do 9. prosinca, bit će posvećen pjesniku Predragu Luciću, 'čuvaru onog posve rijetkog trezora topline iz kojeg je moguće čitati otpor da ne bude razoran', a na svečanosti otvorenja pjevat će Amira Medunjanin u pratnji svjetski poznatog jazz pijanista Bojana Zulfikarpašića, priopćeno je iz organizacijskog tima sajma knjige u Istri.

Sa(n)jam knjige u Istri otvorit će nigerijski književnik, nobelovac Wole Soyinka, dok će nakon svečanosti otvaranja glazbenici održati i polusatni glazbeni session.
U sklopu sajma, navode organizatori, hrvatskoj će javnosti prvi put biti predstavljena knjiga Predraga Lucića "Cervantesov trg: sabrane drame i songovi" u izdanju nakladničke kuće Jesenski i Turk. Knjiga sadrži drame "Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad", "Alan Ford & Grupa TNT u epizodi Povratak otpisanih", "Istarske barufe", "Cervantesov trg ili Trg robova", "Kako se kalio Čehov", "Lisistrata (prolog)" te Lucićeve songove iz predstava "Tri mušketira" i "Majka Courage i njezina djeca".
Drame su popraćene tekstovima Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića, Dine Mustafića, Kokana Mladenovića, Vite Taufera, Lade Martine Kralj, Nenada Veličkovića, Sinana Gudževića i Krune Lokotara, koji je ujedno i urednik knjige.
Izložba "Ples slobode" novinskog ilustratora i strip-crtača Alema Ćurina bit će otvorena u vrijeme Sajma u Gradskoj galeriji Pula. Postav izložbe kronološki prati autorov opus, s naglaskom na radove koji svojim izričajem i konceptom ilustrativno rastvaraju i kritički valoriziraju društvenu zbilju u nas i u svijetu. Tematski se raspon kreće od novinskih satira objavljenih u Feral Tribuneu i Novostima, preko ilustracija za knjigu Sarajevski Marlboro Miljenka Jergovića, do neprihvaćenih plakata za Splitsko ljeto. No, kako najavljuju organizatori, izložit će Alem Ćurin i intimnije, poetičnije ilustracije, poput onih u kojima su glavni likovi Predrag Lucić i Corto Maltese, autorovi simboli "plesa slobode". Izložbu će pratiti katalog s autorskim osvrtom Borisa Dežulovića.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.