Kolumne

subota, 3. studenoga 2018.

Aleksandar Horvat | Grad v sredini sveta



Autor o knjizi:

BUĐENJE GRADA, dosanjani san

Tišina je polegla po skladištu i obgrlila naizgled bezbroj paleta popunjenih različitim brojem malih smeđih paketića. Među paletama su prolazi nalik na ulice koje presijecaju kvartove jednobojnih zgrada od papira. Na jednoj takvoj zgradi, na periferiji “Paletograda”, brzim rukopisom piše “Grad v sredini sveta”. Moja paleta.

Skladištar, ljubazni mladić, pomaže da pakete preselimo u prtljažnik. Primjećujem da ih uvježbano nježno prislanja jedne uz druge čuvajući tako brojne rubove blaga skrivenog iza čvrstog pak-papira. Prvo otvaranje paketa bilo je posebno, drhtavo i skraćenog daha. Znam što je unutra, a na neki drugi, čudan način, ne znam. Postoji samo očekivanje, mentalna hologramska projekcija koju sam stvarao mjesecima, sastavljena od boja, poravnanja, oblika pisma, dekoracija, slova, brojeva, fotografija, i da… stihova. Iluzija toliko stvarna koliko to neostvareni san može biti, počela se materijalizirati s mirisom papira, zvukom trganja omota, a pod njim dodirom savršene glatkoće. A zatim je na svjetlo izronila toliko puta odsanjana silueta crkvenog tornja i jata golubova u vatrenom zalasku sunca. Na crnom dijelu piše “Grad v sredini sveta”. Moj grad.

Gotovo tri godine trebalo je da se rodi ideja, otpuhne prašina sa sjećanja, stvori materijal, da se razigra sinergija među ključnim ljudima, prekroje oblici, poredaju smislovi, izbrusi površina, prišiju ukrasi, speru nečistoće... da se zapletu misli s mirisima, okusima i bojama, da čitava priča priraste srcu. I eto, danas, sve ono što sam već dugo, do zadnjeg detalja imao u glavi i unutarnjim okom vidio točno kako izgleda, primio sam u ruke sretan, ushićen, oduševljen, a istovremeno spokojan i smiren. Upravo je takva kakvu sam zamislio, čak i bolja. Olakšanje i osjećaj postignuća. Pod prstima mi tankim bijelim slovima piše “Grad v sredini sveta”. Moja prva knjiga.

(A. Horvat, 31.10.2018.)

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.