Kolumne

nedjelja, 4. studenoga 2018.

Gordana Malančuk | Jelena Hrvoj: Dedivinacija – Nacija psihoze


Jelena Hrvoj jedna je od rijetkih spisateljica čije knjige rado čitam, čak i po nekoliko puta. Osvojila me svojim prethodnim radovima psihološkim trilerima: Durgina kuća, Štorka, te Štorka Manifest koje su bile među prvim domaćim uradcima koje sam pročitala.

Poniranje u samu srž ljudskog bića s psihološkog stajališta je upravo ono što u tim radovima dominira, a o čemu ja volim čitati jer se i sama ne libim analizirati ljudsku psihu. Upravo iz tog razloga, nisam mogla dočekati da pročitam njezin novi roman.

Ovoga puta, okušala se u SF žanru i moram priznati da me priča, već tokom prvog čitanja, uvukla u radnju i zanimalo me kako će to ispasti u ukoričenom izdanju.

Naslovnica koja odiše zanimljivom ekstravagancijom, potpuno je u Jeleninom stilu. Naime, ona stvara zamišljene siluete, lica koje vode u sasvim druge dimenzije te je došla na svoje kada je jednu takvu ilustraciju stavila na naslovnicu svog novog romana.

U romanu budućnost nije optimistična. Genetski kod i DNK je unaprijed izgrađen i usađen u ljudsko tijelo. Na takav način stvorene su različite ljudske vrste, a rasa koja danas živi na ovoj planeti je izumrla. No, jednu ljudsku osobinu je teško iskorijeniti ma koliko god znanost napredovala, a to je želja za moći; posjedovanjem, manipulacijom... Između rasa dolazi do sukoba, a samo najjači opstaju.

Godina je 3124 kada se rađa Aurora Blue. U dobi od tri godine odvedena je od svoje obitelji na specijalizaciju. Godinama kasnije, događaju se morbidna ubojstva, a ona je pozvana sa svojim partnerom Deonom Brownom, kao istražitelj profiler da rasvijetli slučaj. Cijeli niz događaja, praćen je budnim okom čelnika koji u slučaj uvode vojsku kako bi nadzirali istragu, a predstavlja ju poručnica Simon Black. Ubojstava je sve više, a Aurora putem poruka koje ubojica ostavlja, otkriva da su sva međusobno povezana. Spletom okolnosti sama biva optuženik, a nagon za preživljavanjem je nagna u bijeg. I tako lovac postaje lovina. Bježeći od progonitelja, od civiliziranih, pada u ponor i budi se među nepoznatim ljudima, na nepoznatom mjestu. Među izopačenima, kako nazivaju sve ljude (za koje se niti ne zna da postoje) koji ne žive i ne pripadaju civilizaciji, Aurora otkriva sasvim novi svijet, a djelovanje B. O. G. - a (bionički operativni gen) u njenom organizmu se smanjuje, i njezina usađena sjećanja polako brišu ona prava s kojima se tek treba suočiti. Tko je, zapravo Aurora Blue i na kakve sve manipulacije su čelnici spremni da bi ostali na vrhu hranidbenog lanca?

Postoji nekoliko stvari koje su mi kvarile potpuni užitak u čitanju. Roman je poprilično loše lektorski obrađen i na tekstu je bilo potrebno još rada, ništa što će vam umanjiti užitak čitanja, ali će vam sitnice povremeno odvlačiti pažnju. Također, stil pisanja otkriva autora početnika (što je Jelena u to vrijeme i bila) i povremeno se znaju pronaći ekspozicijski odlomci (u književnosti poznati i kao info-dumpovi) zbog čega povremeno imate dojam da autor nije znao kako predstaviti svoje likove i integrirati njihove osobine u ostatak priče. Ipak, unatoč tim očitim, što tehničkim, što kreativnim nedostatcima, na drugo čitanje, roman nije ništa manje uzbudljiviji. Jelena je uspjela izgraditi zanimljiv tekst s nekoliko preokreta koji se lako i brzo čita, te uspijeva zadržati napetost i pažnju čitatelja. Također, roman se kao takav ne može u cijelosti okarakterizirati kao spekulativna fikcija jer u njemu postoji određena mješavina ostalih žanrova, kao što su psihološki triler i motivi kriminalističkog romana, tako da je Jelena u stvaranju ostala vjerna svom stilu pisanja s kojim su se čitatelji mogli upoznati u njezinim prijašnjim radovima. Na kraju mogu još samo zaključiti da se ona i u ovom žanru dobro snašla, iako postoji velika mogućnost da roman neće u cijelosti zadovoljiti apetite tvrdokornijih ljubitelja SF žanra, ali pošto je ovo tek prvi dio serijala (duologije, trilogije ili više - ovisi gdje ju priča odvede), ostaje nam da vidimo hoće li s daljnjim nastavcima uspjeti održati razinu kvalitete, ali i pokazati da je još više sazrela kao autor od kojega možemo očekivati zanimljive stvari.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.