Kolumne

utorak, 16. listopada 2018.

MMML Studio: rezidencijalni program i predstavljanje knjige


vrijeme: 15.10.2018. - 18.10.2018.
mjesto: Osijek; MMML Studija, Zeleno polje 30

Umjetnik Mario Kolarić sudionik je druge umjetničke rezidencije u sklopu projekta MMML Studija (Udruga UKRO) koja započinje u ponedjeljak, 15. listopada, u prostoru MMML Studija (Zeleno polje 30, Osijek). U četvrtak, 18. listopada, bit će predstavljena i prva knjiga koju objavljuje Udruga UKRO u sklopu projekta MMML Studija, a nastala je tijekom prvog rezidencijalnog programa održanog u listopadu 2017.

Početak rezidencijalnog programa u kojemu sudjeluje umjetnik Mario Kolarić


Sam tijek i trajanje rezidencijalnog projekta nije vremenski definirano te ovisi o tijeku nastanka i procesu rada umjetnika. Povodom završetka rezidencije bit će organizirano predstavljanje rada uz koji će biti održan i razgovor s umjetnikom.

Rezidencija je financirana vlastitim sredstvima i sredstvima Grada Osijeka.

MMML Studio projekt je neprofitne organizacije UKRO zamišljen kao platforma za vizualna istraživanja, trenutno u vidu kratkih umjetničkih rezidencija, ali i projekata koji doprinose unaprjeđenju kreativno-kritičkog mišljenja unutar zajednice. Udruga UKRO raspolaže prostorom privatnog studija umjetnika Marija Matokovića te samim time i resursima koji se nalaze unutar njega. Studio se nalazi u sklopu nekadašnje tvornice plastike Analit u Osijeku (Hrvatska).
Cilj rezidencije jest integrirati umjetnika u novu sredinu kako bi dobio što kvalitetniji uvid u stanje grada/regije u kojoj stvara, promovirati umjetničke vrijednosti gosta umjetnika te u konačnici prezentirati njegov rad kao rezultat promišljanja tijekom boravka u MMML Studiju.
Prva umjetnička rezidencija u sklopu MMML Studija održana je krajem listopada 2017. godine, a prvi rezident bio je Filip Bojović, grafički dizajner i fotograf iz Novoga Sada, Srbije.  Navedenu je rezidenciju  u potpunosti financirao organizator.

Mario Kolarić rođen je u Beogradu 1984., a odrastao je u Osijeku gdje je završio Školu za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost. 2010. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Član je HDLU-a i 2011. član žirija za MA na Sint-Lucas Beeldende Kunst u Gentu (Belgija). Radi u polju crteža, objekata i instalacija, a pod pseudonimom Sretan Bor potpisuje ilustracije i urbane intervencije (murale). Do sada je imao par samostalnih i nekoliko grupnih izložbi u Hrvatskoj i Europi. Živi i radi u Beogradu.

Promocija knjige "Osijek Snapshots" autora Filipa Bojovića

U četvrtak, 18. listopada 2018. u 20:30 sati, u prostoru Caffe Bara Peppermint  (Vrt Jagode Truhelke 3, 31000 Osijek), održat će se promocija fotoknjige 'Osijek Snapshots' grafičkog dizajnera i fotografa Filipa Bojovića. Prva je ovo knjiga koju objavljuje Udruga UKRO u sklopu projekta MMML Studija, a nastala je u tijekom prvog rezidencijalnog programa održanog u listopadu 2017. Također, uz promociju će se predstaviti i dio fotografija Filipa Bojovića nastalih tjekom prvog rezidencijalnog programa.

Rezidencijalni program sastojao se od Bojovićeva bilježenja Osijeka analognim fotoaparatom što je uključivalo intenzivni četverodnevni obilazak svih dijelova i kutova Osijeka. Rezultat su toga tri „ispucana“ filma koja sadrže stotinjak analognih fotografija, a koje predstavljaju zabilješku Osijeka iz nesvakidašnje perspektive. Pored analognog fotografskog zapisa, Bojović je paralelno fotografirao i u digitalnom zapisu vlastitim mobitelom. Fotografirani sadržaj ne odgovara stereotipnom prikazu grada kakav nam je najčešće prezentiran, nego je naglasak na gradu kao cjelini koja se ne sastoji samo od „oku privlačnog“ centra, već i od rubnih dijelova s kojih vidimo nepreglednu vizuru ravnice ili, pak, širi centar grada kojim dominira devastirana tvornica sa svim svojim nedaćama i oronulim fasadama podsjećajući nas na vrijeme koje je iza nas, ali i na ono koje trenutno živimo. Prikazujući zgradu izbušenu šrapnelima, derutne klackalice na dječjem igralištu, devastirani i zarasli interijer nekadašnje tvornice pa potom  prodavačicu cvijeća na osječkom korzu, Bojović daje iskren i precizan pogled na Osijek. Kroz objektiv vidi grad s njegovim manama, ali i vrlinama, s jedne strane sirov i kritičan, a s druge gotovo romantičan.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.