Kolumne

utorak, 4. rujna 2018.

Kaštelanske glende i batude još jednom nasmijale brojnu publiku


Baš kao i svih ranijih godina, Gospojska štrada u Kaštel Sućurcu bila je pretijesna za brojnu publiku koja je poželjela čuti što im je ove godine pripremila Gradska knjižnica Kaštela u sklopu 6. Večeri kaštelanski’ glendi i batudi.

Izvedbom šaljivog igrokaza “Jubav u doba turizma” autorice Renate Dobrić na kaštelanskoj čakavštini, mladi glumci Dramske skupine GKK oduševili su sve nazočne, prikazavši kako se u Kaštelima živilo, radilo i ljubovalo u nekim starijim vremenima, kada su se Kaštelani tek započinjali organizirano baviti turizmom. Opuštenom i veselom izvedbom su: Anton Jerkunica, Antea Jurlin, Nevena Kovač, Frane Maleš, Anja Katalinić, Roko Jerkunica, Ivan Siničić, Marijeta Batina i Marin Šego izazvali salve smijeha i pobrali ogroman pljesak, nakon čega su publici zahvalili razigrano otpjevavši “Nije u šoldima sve”. Igrokaz je odigran u režiji Marijane Jerkunica, koja je djecu ujedno i uvježbala za izvrsnu izvedbu, dok je za scenografiju 6. Večeri kaštelanski’ glendi i batudi i ove godine zaslužna Anamarija Kelava, koja je budnim okom pazila kako bi prirodna pozornica Gospojske štrade odisala duhom davnih vremena, kada se u Kaštilima živilo “po starinski”, uz trud i znoj, smij i suze, glende i batude.

Smijeh i veliki pljesak publike dobio je i mladi glumac Roko Kraljević, koji je izvedbom monodrame “Društvena mriža” autorice Renate Dobrić na šaljiv način usporedio kako se u Kaštilima “korteđavalo, upoznavalo, živilo i volilo” u doba dok nije bilo mobitela i društvenih mreža poput Facebooka, Instagrama, Twittera i kako se to radi danas “u vrimenu društveni’ mriž’”.

S nekoliko pjesama nadahnutih sućuračkom prošlošću i šaljivih anegdota iz “života našega čovika” publiku je razveselila i nasmijala pjesnikinja Željka Kraljević Blažević, nakon koje je nastupio sada već stalan gost Večeri kaštelanski’ glendi i batudi Marijan Grbavac, koji je ovom prilikom na svoj osebujan način prepričao nekoliko istinitih humorističnih događaja iz svog kraja, tiskanih u nedavno objavljenoj knjizi “Materin šudarić”, a za što je od strane publike nagrađen smijehom i velikim pljeskom.

Ipak, kao i svih ranijih godina, najveći pljesak, smijeh i oduševljenje publike izazvao je “sućuraški meštar o’ glendi i batudi i meštar o’ maškar” Ivica Žegarac Žuti, koji se i ovom prilikom iskazao kao vrstan poznavatelj istinitih šaljivih događaja iz sućuračke i kaštelanske prošlosti. Glendama i batudama iz starije prošlosti u kojima su glavni “glumci” oni koji već odavno nisu među nama, kao i
istinskim šaljivim dogodovštinama iz najnovijih vremena, Žuti je još jednom pokazao kako je “život u Sućurcu i Kaštilima uvik vesel, pa čak i kad je tužan, i kako je sve oko nas šaka suza, vrića smija”.

Večer kaštelanski’ glendi i batudi savršenom izvedbom nekoliko pjesama uveličala je i ove godine stalna suradnica GKK, sudionica emisije “Zvjezdice” Lana Rubelj, kojoj su se na prekrasnoj pozornici pod zvijezdama, okruženoj kamenim zidinama, pridružili i najmlađi članovi KUD-a “Putalj” otplesavši kaštelanski ples.

Program je završen uz zahvalu ravnateljice GKK Renate Dobrić svima nazočnima, kao i svima koji su sudjelovali pri organizaciji, a zbog kojih je i ovogodišnja, 6. Večer kaštelanski’ glendi i batudi bila
iznimno uspješna.

- Jedan od glavnih ciljeva Večeri kaštelanski’ glendi i batudi je nasmijati publiku, u skladu s poslovicom naših starih “smij je najbolji lik”. Kako je publike svake godine sve više, i kako Gospojska štrada svake godine sve više odzvanja od smijeha, nadamo se kako je i ove godine “smij izličija barenko maleni dil Vaši problemi” i kako je cilj postignut. Osim toga, organizacijom ove Večeri i izvedbama igrokaza iz kaštelanske prošlosti na čakavštini u kojima sudjeluju mladi, trudimo se očuvati kaštelansku nematerijalnu baštinu i sačuvati je za buduće generacije – istaknula je Renata Dobrić na samom kraju 6. Večeri kaštelanski’ glendi i batudi.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.