Kolumne

petak, 31. kolovoza 2018.

Andrea Petrlik Huseinović kandidatkinja za međunarodnu nagradu ALMA 2019.


Nagrađivana ilustratorica Andrea Petrlik Huseinović hrvatski je kandidat za međunarodnu nagradu ALMA - Astrid Lindgrenu Memorial Award 2019. za ukupni doprinos na području književnosti za djecu i mlade. Nagradu je utemeljila Švedska vlada, a vodi je Swedish Arts Council u Stocholmu.

Lista svih nominiranih kandidata bit će predstavljena u listopadu na Frankfurtskom sajmu knjiga.

Za tu je nagradu Andrea Petrlik Huseinović bila nominirana i prethodne dvije godine, a također je bila i hrvatski kandidat za Hans Christian Andersen Award 2018.

Foto: Andrea Petrlik Huseinović (izvor: fb stranica autorice)


Astrid Lindgren Memorial Award – ALMA utemeljena je 2002. godine nakon smrti  znamenite spisateljice za djecu. Ovu međunarodnu nagradu utemeljila je Švedska vlada a vodi je Swedish Arts Council u Stocholmu. Nagrada se dodjeljuje svake godine jednom živućem piscu, ilustratoru ili promotoru čitanja za ukupni doprinos na području književnosti za djecu i mlade i iznosi 5 milijuna švedskih kruna. Dodjeljuje se za visoke umjetničke domete i humanističke vrijednost u duhu Astrid Lindgren a ima za cilj jačati interes za dječju knjigu u svijetu te promicati dječja prava.

Pravo nominacija imaju od strane žirija odabrane ustanove i organizacije pojedinih zemalja među kojima je i Hrvatski centar za dječju knjigu – Hrvatska sekcija IBBY-ja u Knjižnicama grada Zagreba. Hrvatski centar za dječju knjigu do sada je za nagradu ALMA kandidirao Zvonimira Baloga, Vjekoslava Voju Radoičića, Svjetlana Junakovića, Miru Gavrana, Luku Paljetka i Andreu Petrlik Huseinović. O nominaciji za nagradu ALMA odlučuje Nacionalni odbor za dječju knjigu.

Andrea Petrlik Huseinović ovih je dana boravila u Kini gdje je do 26. kolovoza sudjelovalauje na Međunarodnom Sajmu knjiga u Pekingu BIBF na kojem se predstavlja hrvatska književnost za djecu. Na sajmu je nakladnicima iz Hrvatske - Dječjoj knjizi i Kašmir prometu, kao i autorima Andrei Petrlik Huseinović i Kašmiru Huseinoviću dodijeljena nagrada BIBF - Reader’s Choice Award 2018. Osim u Kini, slikovnice Andree i Kašmira Huseinovića prevedene su u više od trideset zemalja svijeta i nekoliko su puta uvrštene u prestižni White Ravens List koji svake godine radi International Jugend Bibliothek iz Muenchena.

Andrea Petrlik Huseinović rođena je 1966. u Zagrebu. Nakon što je završila grafiku u Školi primijenjenih umjetnosti, upisuje grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti. Diplomirala je grafiku u klasi profesora Ante Kuduza 1990. godine. Sredinom osamdesetih počinje se baviti  ilustracijom, a do danas je ilustrirala tridesetak slikovnica za američke i britanske izdavače (Ladybird, Oxford University Press, Scholastic, Chicken House, Templar publishing, Child’s Play International, Parragon, Letts, Allegra, Top That Publishing, Tyndale) i pedesetak slikovnica za domaće nakladnike, kao i brojne čestitke i postere. Osim ilustriranjem, bavi se i pisanjem. Do sada je objavila zbirku kratkih priča Fragile, knjigu-pamflet Kuća lutaka i sedam autorskih slikovnica Plavo nebo, Ciconia Ciconia, Moja obitelj, Maleni, Ljubav, Jan Vjetroviti i Kad sanjam, koje su prevedene na japanski, korejski, hebrejski, francuski, njemački, talijanski, ruski, slovenski, slovački, makedonski, rumunjski, kineski, španjolski, portugalski i perzijski jezik.




Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.