Kolumne

petak, 15. lipnja 2018.

Predstavljena knjiga Mirjane Polić Bobić 'Hrvatska / Španjolska: kulturne i povijesne veze'


vrijeme: 14.06.2018.

Knjiga Mirjane Polić Bobić 'Hrvatska / Španjolska: kulturne i povijesne veze' predstavljena je u četvrtak u palači Dverce u Zagrebu. 

Na predstavljanju su govorili španjolski veleposlanik Eduardo Aznar, akademik August Kovačec, izaslanica ministrice kulture Dubravka Đurić Nemec te državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić koja je, uz ostalo, istaknula iznimnu bilateralnu suradnju od priznanja Hrvatske danas, priopćeno je iz španjolskoga velposlanstva.

Autorica knjige istaknula je bogatstvo građe izvrsnih i zanimljivih odnosa Hrvatske i Španjolske, kao rubnih točaka sredozemnoga bazena, napomenuvši kako je u knjizi izdvojila one teme koje su nju najviše intrigirale, s obzirom na to da knjiga nema enciklopedijskih aspiracija.

Dodala je kako se nada da će naraštaji hispanista koji stasaju na hispanskim katedrama diljem Hrvatske nastaviti i upotpunjavati u budućnosti njezin rad.

Kako je istaknuto, riječ je o drugom i znatno nadopunjenom dvojezičnom izdanju koje je zahtijevalo iscrpan istraživački, a posebice prevoditeljski rad.

Prvo je izdanje objavljeno 2000. godine, a novome, objavljenom u nakladi Društva hrvatskih književnika i prijevodu Albertine García Corveiras, dodana su nova poglavlja te su, slijedom autoričina istraživanja, izmijenjeni i neki dijelovi prijašnjega teksta.

Autorica u knjizi istražuje hrvatsko-španjolske povijesne i kulturne veze u razdoblju od 16. do 21. stoljeća.

Kako se ističe u priopćenju, glavne teme kojima se bavi su srednjovjekovni izvori za međusobno prepoznavanje dvaju kulturnih i nacionalnih prostora i veze dviju sredozemnih obala na kraju Srednjeg vijeka; veze u 16. stoljeću pod habzburškom Krunom; veza Napuljskog potkraljevskog dvora i senjskih uskoka; misionarski rad hrvatskih isusovaca u Novom svijetu pod egidom španjolske kraljevske vlasti; ogledna i putopisna književnost španjolskih autora o Hrvatskoj i hrvatskih autora o Španjolskoj u 20. i 21. stoljeću.

Posljednje, peto poglavlje predstavlja svojevrsnu komentiranu kroniku bogatih veza između dviju zemalja i kultura u novom okviru, odnosno u zadnjih 25 godina otkako je Španjolska službeno priznala Republiku Hrvatsku.

Knjiga završava prilozima nekih od književnika, publicista i znanstvenika o kojima je riječ u knjizi. Tako su zastupljeni Ivan Ratkay, Ferdinand Konšćak, Janko Polić Kamov, Miroslav Krleža, Bogdan Radica, August Cesarec, Pavao Tijan, Luka Brajnović, August Kovačec, Arturo Pérez-Reverte i Hermann Tertch, dodaje se u priopćenju. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.