Kolumne

četvrtak, 24. svibnja 2018.

Zaboravljeni zagrebački knjižari i knjižare


vrijeme: 25.05.2018.
mjesto: Zagreb, Ilica 87

U sklopu festivala Ilica Q'ART - udruga Knjižni blok organizira niz zanimljivih događanja vezanih uz knjigu i čitanje pod nazivom: Knjige u potrazi za izlozima i izgubljenim čitateljima. Sedmodnevni program završit će predavanjem i razgovorom  na temu: Zaboravljeni zagrebački knjižari i knjižare. Hartman, Kugli i Ćelap.

Zagrebačke knjižare Hartmman, Kugli i Ćelap bile su od druge polovine 19. stoljeća pa do 1948. godine centri knjiške kulture i okupljališta intelektualaca, rasadnici  znanja i kulturna središta za sve Zagrepčane – male i velike. Njihovi vlasnici bili su inventivni poduzetnici ali i promicatelji kulture čitanja, hrvatskoga jezika i književnosti i uspjeli su naše autore i djela upisati u velike knjižarske kataloge tadašnjih evropskih knjižara. Danas su posve zaboravljeni, a prostori u kojima su nekada carevale knjige danas su pretvoreni u nešto posve drugo. Vrijedi se prisjetiti tih velikih ljudi i zapitati jesu li knjižare i danas važne kao nekad i koja je njihova uloga danas?

O knjižarima i knjižarama govorit će Čedomir Višnjić autor, urednik i pisac, predsjednik Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“, Dubravka Petek, voditeljica zbirke Zagrabiensia u Knjižnici Grada Zagreba; Sanja Petrušić Goldstein, urednica.

Predavanje će se održati u petak, 25. svibnja u 20 sati u Ilici 87.

Više informacija na Facebook stranici Knjižni blok - incijativa za knjigu
https://www.facebook.com/knjizniblok

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.