Kolumne

nedjelja, 13. svibnja 2018.

Pramcem u sumrak


DVOPEK NA PLOTNI

Piše: Jelena Miškić


Redovito petkom sastavim spisak ljenčarenja koji se sastoji od naziva više trash i jednog vanserijskog filma, sastavim popis slatkiša i kojekakvih drugih zezalica po koje s radošću odjurim u obližnju trgovinu. Dojurim kući, na prstima do sobe polako i tiho ne dajući do znanja da sam stigla, pazeći da vrećica previše ne žumori. Plan je savršen. Sve namontiram, odlučim ugasiti mobitel i nepostojati četrdeset osam sati. Udobno se umotam u svoju rozu dekicu sreće i pojačam zvuk na Metro-Goldwyn-Mayer najavu.

Moram priznati kako ju ponekad odvrtim dvaput, jer ju naprosto obožavam. Kada me nazove prijateljica i pita što radim, ja kratko odgovorim - izbjegavam ljude. Film krene svojim tijekom, krenu likovi, intenzivni dijalozi, ali nakon par minuta kapci su mi teški, trept...trept, sad sam ljuta na sebe što znam kako ne mogu izdržati, tortilja mi lagano klizi iz lijeve ruke na pod dok daljinski još držim zadnjim snagama, sve ljuća jer tamo je netko nekoga umlatio, a opet...sutra je novi dan. Crveni spužvasti gumb. Klik.

Sljedeće jutro...

"Kad beremo bazgu?" - ulijeće otac.

"Ti bereš od devet do dvanaest!" - okrenem se i pokrijem po glavi.

Ili..

"Kad me voziš u Vinkovce" - ulijeće majka.

"Misliš kad vozi bus sa Sajmišta?" - mutna sam.

Ili..

"Mama gdje mi je ona majca znaš..."

"Ne znam." - mrmljam.

Tekuti.

Nije da se žalim. Nikako.

Obožavam subotnja jutra jer je subota dan za tržnicu. To je poseban sport u Vukovaru.
Obožavam nedjeljna jutra jer moja majka često za doručak napravi dvopek na plotni i čaj od špinanog šećera. Onako po vukovarski. Meni je to cijeli svijet.

Super mi je ta sad već debelo minus statistika provedenih četrdeset i osam sati u izvanmoždanoj sferi. Ima i ta disrupcija svojih čari, anegdota i trenutaka u kojima s osmjehom potvrdim svojoj nutrini da je ok i kako bih se sad već nasmijala da nisam prisutna.

Biti na sto mjesta. Činiti toliko toga kroz dan kao da propuštam, što?

Biti bez konstanti.

Ili ipak jednu, ali poštenu. ...

Vječiti Metro-Goldwyn-Mayer koji kad ispisuje svoja slova, ispisuje garanciju -  za dobar san.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.