Kolumne

utorak, 29. svibnja 2018.

Pet Gavranovih inozemnih premijera u pet zemalja


vrijeme: 31.05.2018. - 28.06.2018.
mjesto: Kuba, Nizozemska, Kosovo, Makedonija, Rumunjska

Predstave suvremenog hrvatskog književnika i dramatičara Mire Gavrana u nepunih mjesec dana imat će čak pet inozemnih premijera u pet različitih zemalja. Prva premijerna izvedba održat će se 31. svibnja u Havani na Kubi, gdje će se održati premijera Gavranove drame 'Lutka' u Kazalištu Buscon.

Za prijevod je zaslužna Željka Lovrenčić, a režiju potpisuje Simon Carlos Martin.

Dva dana kasnije, 02. lipnja 2018. godine u makedonskom Nacionalnom kazalištu Anton Panov iz Strumice premijerno će se izvesti Gavranova komedija Zabranjeno smijanje. Prijevod je načinio Gorjan Miloshevski,a režiju potpisuje Igor Ivković.

Potom će se 8. lipnja u nizozemskom gradu Breda, u izvedbi Stichting Buda Staging Performance održati premijera Gavranove drame Lutka. Prijevod je načinila Sanja Kregar koja je i proteklih godina u Amsterdamu objavila nekoliko Gavranovih proznih tekstova, a režiju potpisuje Hanna Buda.

U rumunjskom Bukureštu će se 10. lipnja u  Teatrul Arte dell'Anima premijerno izvesti Gavranova drama Sve o ženama . Prijevod na rumunjski  je načinila Michaela Balint, a redatelj je Felix Crainciu.

I na kocu ovoga niza 28. lipnja u Prištini na Kosovu, Nacionalno kazalište Kosova izvest će premijeru Gavranove drame Kako ubiti predsjednika. Prevoditelj na albanski je Ali Avdiu, a redateljica je Marigiona Bekteshi.

Nakon više od tristo premijera diljem svijeta koje je vidjelo preko tri milijuna gledatelja postavlja se pitanje hoće li i autor vidjeti neku od ovih novih izvedbi.

„Nadam se da će selektor GavranFesta iz Praga gospodin František Karoch neke od ovih izvedbi uvrstiti u program toga festivala na  jesen iduće godine, tako da se i meni pruži prigoda da ih vidim" ističe Miro Gavran.

Ovim izvedbama Miro Gavran se ponovno potvrdio kao najizvođeniji hrvatski kazališni pisac u zemlji i inozemstvu.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.