Kolumne

petak, 4. svibnja 2018.

Književna tribina | 'Vinko Vošicki - poveznica između Krleže i Čeha'


vrijeme: 09.05.2018.
mjesto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica

U srijedu, 9. svibnja 2018. u 19 sati, u Čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica održat će se književna tribina Hrvatsko-češkog društva posvećena Miroslavu Krleži i njegovim vezama s Česima povodom 125. godišnjice njegova rođenja.  

Na književnoj će tribini „Vinko Vošicki - poveznica između Krleže i Čeha“ sudjelovati Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva i Josipa Strmečki, viša knjižničarka iz  Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

„Iako se čini da su veze Miroslava Krleže s Česima i Češkom bile tek usputne, njegovi kontakti s osobama češke nacionalnosti i recepcija njegova djela u Češkoj važan su dio njegove biografije. Do danas su u Češkoj izašla ukupno 34 sveska Krležinih djela u češkom prijevodu, računajući i dva ciklusa njegovih sabranih djela. U časopisima je objavljeno 15 Krležinih djela, pjesme, drame i novele uvrštene su u 15 antologija u češkim prijevodima, a Krležine drame premijerno su izvedene 17 puta. Krleža je u Češkoj boravio od prosinca 1931. do veljače 1932. i u Zbraslavu kraj Praga napisao roman Povratak Filipa Latinovicza te upoznao neke od istaknutih čeških književnika. U Hrvatskoj je prva Krležina sabrana djela 1923. počeo izdavati koprivnički izdavač Čeh Vinko Vošicki.“ Marijan Lipovac

Uz općepoznate podatke o Krleži i Vošickom, posjetitelji će dobiti uvid u neke manje poznate činjenice koje svjedoče o njihovoj zanimljivoj povezanosti.

http://www.knjiznica-koprivnica.hr/
Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.