Kolumne

petak, 4. svibnja 2018.

Hena | Rajko Grlić: 'Neispričane priče'


vrijeme: 08.05.2018. 19 h
mjesto: Zagreb; Lauba, Baruna Filipovića 23a

U utorak, 8. svibnja, u 19 sati, u zagrebačkoj Laubi, kući za ljude i umjetnost, bit će predstavljena knjiga 'Neispričane priče' Rajka Grlića.

Sudjeluju: Ante Tomić, Igor Mirković i Toni Gojanović te urednica Marina Vujčić

Rajko Grlić u svojim 'Neispričanim pričama' na jedinstven način spaja život i film, pišući autobiografsku prozu u kojoj se oko filmskih pojmova isprepliću ključni životni događaji, biografski fragmenti, sjećanja, anegdote, uspomene, priče iz režijske bilježnice i evidencija o prijelomnim sudbinskim putovanjima jedne obitelji koju su društveni, politički i ratni prevrati nosili s jednog kraja svijeta na drugi.

Koristeći nazivlje filmske terminologije za naslove poglavlja, Rajko Grlić povezuje te pojmove s odgovarajućim situacijama iz različitih razdoblja svoga života i povijesti svoje obitelji, pronalazeći u nepredvidivoj dramaturgiji života dodirne točke s leksikom, poetikom i zakonitostima filma.

Neispričane priče puno su više od klasične autobiografije – u njima je dokument jednog vremena, mnogih pojedinačnih i kolektivnih sudbina, ali i pisani trag jedne redateljske karijere u kojoj je, pored svih snimljenih i nagrađenih filmova, ostalo puno nesnimljenih filmskih priča koje su ovdje oživjele kao pripovijetke.

Ova knjiga vrijedna je na mnogo razina: i kao sjajna proza koja se čita kao napeta fikcija bez obzira na autentičnu faktografiju, i kao autobiografija čovjeka koji je itekako zadužio hrvatsku kulturu, i kao dokument vremena nekoliko generacija koje nas se tiču, i kao filmski leksikon koji sugerira da prave filmske i prozne priče ne treba tražiti dalje od života samog.

Rajko Grlić rođen je 1947. u Zagrebu.  Režiju igranog filma magistrirao je 1971. na FAMU u Pragu.

Kao režiser i scenarist radio je dugometražne filmove: Kud puklo da puklo (1974.), Bravo Maestro (1978.), Samo jednom se ljubi (1981.), U raljama života (1984.), Za sreću je potrebno troje (1986.), That Summer of White Roses (1989.), Čaruga (1991.), Novo novo vrijeme, dokumntarni – korežiser (2001.), Josephine  (2002.), Karaula (2006.), Neka ostane među nama  (2010.), Ustav Republike Hrvatske (2016.).              

Ovi su filmovi igrali na redovnom kino repertoaru svih pet kontinenata, bili prikazivani u takmičarskim programima najvećih svjetskih festivala uključujući  i Cannes, te dobili  mnoštvo međunarodnih nagrada.

Kao scenarist radio je na pet dugometražnih igranih filmova drugih režisera kao i televizijskoj seriji Grlom u jagode.  Bio je i producent pet dugometražnih filmova.  Uz to je napisao i režirao šesnaest kratkometražnih filmova te četrnaest dokumentarnih za televiziju.

Napisao je, režirao i producirao interaktivnu filmsku školu How to Make Your Movie; An Interactive Film School  koja je ’98 u New Yorku proglašena za najbolju svjetski multimedijski proizvod.

2016. scenarij Ustava Republike Hrvatske objavljen je kao knjiga u izdanju Hena coma.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.