Kolumne

srijeda, 30. svibnja 2018.

FEKP - Dodijeljene nagrade na temu 'Nasljeđa'


vrijeme: 29.05.2018.
mjesto: Zagreb

Najboljom kratkom pričom natječaja 17. Festivala europske kratke priče (FEKP) na ovogodišnju temu 'Nasljeđe' proglašena je u utorak u Zagrebu priča 'Šamrlek' autorice Ivane Bahun, koja o nasljeđu pripovijeda kroz priču o obiteljskoj uroti.
 
O nagradama 17. FEKP-a odlučivao je žiri u sastavu Vladimir Arsenić, Stjepan Balent, Ivan Jozić, Korana Serdarević i Andrija Škare. Na natječaj je prijavljeno 265 priča.

 
Priče su stizale iz čitave regije, odnosno sa svih meridijana na kojima se govore bhsc jezici. Za finale je odabrano njih 11, a odluku o najboljima, kako je rečeno na svečanom proglašenju u Teatru &TD, nije bilo lako donijeti: Ovogodišnji natječaj bio je izuzetno ujednačen i time je posao donošenja odluka bio posebno težak.
 
Prvu nagradu, nagradni boravak u rezidenciji za pisce u Ventspilsu u Latviji, Ivani Bahun donijelo je, kako je rečeno, "majstorsko vođenje naracije kroz iznevjerene i ponovo uspostavljene žanrovske matrice, preciznošću i nepretencioznošću".
 
"Naizgled stišana, ona zapravo pripovijeda priču o obiteljskoj uroti i načinu da se dođe do nasljeđa", mišljenje je žirija pročitano na dodjeli.
 
Drugo mjesto, nagradni rezidencijalni boravak u rezidenciji u Splitu, osvojila je Maja-Iskra Vilotijević za priču "Hiraeth", obilježenu čežnjom za domom koji više ne postoji, "bez obzira je li izgubljen ratom, izbjeglištvom ili jednostavno odlaskom".
 
"Ona, Čežnja, iznijeta je u narativu kroz nekoliko scena u kojima smo sukobljeni s tjelesnošću, plesom i (ne)mogućnosti ljubavi", istaknuto je.
 
Treća nagrada i tečaj kreativnog pisanja u CKP-u pripala je Marini Gudelj za priču "Dulcinea na konjaku", koja pripovijeda o otkrivanju "lošeg" nasljeđa kroz neprekidno referiranje na Don Quijotea i filmove Begmana i Herzoga.
 
"Fino gradiran i nijansiran, tekst nas na crnohumorni i ironični način suočava s posljedicama prečestog preispitivanja", smatra prosudbeni žiri.
 
Proglašenju dobitnika prethodilo je večernje čitanje u kojemu su sudjelovali belgijska književnica marokanskog podrijetla Rachida Lamrabet, jedan od najznačajnijih španjolskih autora srednje generacije Ignacio Martínez de Pisón, nigerijski pisac s britanskom adresom Ben Okri, dobitnik nagrade Booker, te hrvatski književnik Senko Karuza.
 
Bogat program u Rijeci
 
Festival se tradicionalno dijelom odvija u još jednom gradu. Ove godine to je Rijeka, u sklopu programa Rijeka – Europski grad kulture 2020, gdje pisce program odvodi u srijedu i četvrtak 30. i 31. svibnja.
 
Iz riječkog programa izdvaja se razgovor naslovljen "Pisati o sebi" u okviru kojega će književnik Zoran Ferić i glazbenik Damir Urban pokušati razjasniti nesporazume koji se često događaju oko toga koliko je nešto autobiografsko u pričama, romanima, pjesmama koje pišu.
 
Rachida Lamrabet, Ignacio Martínez de Pisón i Ben Okri predstavit će se i riječkoj publici a u omladinskom kulturnom centru Palach čitat će i sjevernoirska književnica Jan Carson, slovenska autorica i aktivistkinja Suzana Tratnik, velška spisateljica Carys Davies, Carlos Fonseca iz Kostarike, talijanski autor Flavio Soriga, najmlađi predstavnik sardinskog književnog vala, latvijska dobitnica nagrade Europske unije za književnost Inga Žolude, te hrvatski književnici Andrija Škare i Zoran Pilić.
 
Tratnik će s povjesničarom Frankom Dotom u Rijeci razgovarati i o tome kako pamtimo i čuvamo iskustva onih koji su u društvu marginalizirani, na koji način se njihova bogata povijest može unijeti u arhive i škole, te kako olakšati novim generacijama Drugih.
 
Zatvaranje Festivala u petak 1. lipnja u zagrebačkom Boogieju donosi program G-točka u kojemu sudjeluju Carlos Fonseca, Flavio Soriga i Remi, hrvatska glazbenica, reperica i tekstospisateljica.
 
Na zatvaranju će biti pročitana i pobjednička priča natječaja 17. FEKP-a, a za sam kraj Festivala ostavljen je i program "6 za put: pokretne slike i granice", u okviru kojega će se prikazati šest kratkih filmova na temu nasljeđa. Riječ je o suradnji šest međunarodnih književnih festivala te pjesnika i filmaša iz Velike Britanije, Kanade, Bangladeša, Južnoafričke Republike, Trinidada, Tobaga i Hrvatske.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.