Kolumne

subota, 21. travnja 2018.

Ugodno druženje s književnicom Sonjom Smolec u Kaštelima


Piše: Renata Dobrić

-Moj sin zaslužan je za objavu moje prve knjige “Tajna ima krila”, jer se u odrasloj dobi sjetio svih onih brojnih priča koje sam mu pričala u djetinjstvu. Pomalo sam se prisjetila svih tih priča, koje su uskoro tiskane u mojoj prvoj knjizi, nakon čega sam nastavila sa spisateljskim radom. – ovo je bio odgovor na samo jedno od bezbroj pitanja koja su književnici Sonji Smolec uputili učenici nižih i viših razreda kaštelanske Osnovne škole “Prof. Filip Lukas” iz Kaštel Staroga na “Književnoj tribini sa Sonjom Smolec”, koju je u povodu Dana hrvatske knjige u Dječjem odjelu GKK u Kaštel Starome organizirala Gradska knjižnica Kaštela.

“Književni susreti s djecom drugih i šestih razreda. Kao i uvijek - predivno! Fascinirana sam kako i koliko dobro njihove profesorice i učiteljice rade s njima, koliko čitaju i uče materinji jezik. Hvala djeci na bezbrojnim pitanjima na koja skoro nisam stigla odgovarati. Da je bilo po njihovom, susret bi produžili za barem još jedan školski sat. Bili ste divni! – poručila je književnica Sonja Smolec djeci koja su je, pročitavši sve njene knjige za djecu i mlade, dočekala s oduševljenjem. Pitanja o njenom spisateljskom radu i brojnim knjigama su samo letjela zrakom, dok su znatiželjne dječje oči i uši upijale sve odgovore gđe. Sonje, s kojom su se po završetku druženja s užitkom fotografirali za uspomenu.

Druženje s književnicom Sonjom Smolec nastavljeno je u večernjim satima u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu, gdje je književnica održala putopisnu književnu tribinu uz multimedijalno predavanje “Tel Aviv, Masada i Izrael”, u sklopu koje je govorila o svom posjetu spomenutim mjestima, pri čemu se posebno osvrnula na ljude i običaje.

Gđa. Smolec govorila je i o svom putu u Španjolsku, koju je posjetila u svojstvu dobitnice prestižne međunarodne nagrade za najbolju kratku priču, do 100 riječi, napisanu na engleskom jeziku, na natječaju Museo de la Palabra, Quero, Španjoska, koji podupire fondacija Cesar Egido Serano.

Tribina je završena razgovorom o njenom spisateljskom radu, knjigama i časopisu “Kvaka”, kojega uređuju gđa. Sonja i njen sin Vedran, a uz pomoć kojega javnosti predstavljaju nepoznata hrvatska pjesnička i spisateljska imene. Tribina je završena potpisivanjem knjiga i fotografiranjem s književnicom, koju su ove iznimno ugodne večeri u Kaštel Sućurcu došli upoznati brojni prijatelji, koje je do sada poznavala samo putem društvenih mreža i časopisa “Kvaka”.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.