Kolumne

nedjelja, 15. travnja 2018.

HDKDM | Obrazloženje 3. nagrade Kitica


Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade – Klub prvih pisaca raspisalo je proljetos treći natječaj KITICA, za najbolju zbirku pjesama za djecu i mlade. Dobacili smo tako rukavicu izazova svima onima koji su u svom životu našli vremena i mjesta da ih posvete slaganju zabavnih, poučnih i poticajnih stihova kojima će uljepšati i obilježiti odrastanje najmlađih. Na izazov je odgovorilo 17 pjesnika svojim pjesničkim zbirkama koje su vrlo često koncipirane tako da zaokružuju neku tematsku cjelinu.

Među pristiglim autorskim rukopisima našlo se vrijednih stihova i pjesnika koje možemo izdvojiti. Prosudbena komisija u sastavu Silvija Šesto, književnica i predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Sanja Andabaka, prošlogodišnja pobjednica natječaja Kitica, i Snježana Babić Višnjić, urednica izdanja HDKDM i potpredsjednica Društva, pri odabiru najboljih promatrala je cjelovitost zbirke i ujednačenost njene kvalitete, te vještinu i osobnost u stilu i pristupu pojedinoj temi.

Slijedeći te kriterije u uži su se izbor izdvojila četiri autora:

Šimo Ešić,
Željko Mavretić,
Boris Nazansky i
Natali Šarić.

Nakon ponovna iščitavanja prosudbeni žiri odlučio je da je pobjednik 3. natječaja KITICA Boris Nazansky sa svojom zbirkom „Listalica od papira“.

Svojim pjesmama preispituje svijet s drukčijeg stajališta, uočava detalje koji su nevidljivi ako se podrobno ne zagledamo (Češalj na livadi), ali i poziva na promišljanje mnogih pojava koje se prečesto uzimaju zdravo za gotovo (Sprava koja poravnava). U pjesmama Borisa Nazanskog možemo govoriti i o postojanju enigmatskog sloja, jer mnoge su pjesme posložene kao igre i zagonetke u koje treba proniknuti, a pisac ne daje odmah očito rješenje (Stršeća zagonetka, Loptica zupčica..) što zahtijeva i misaoni angažman čitatelja.

Zbog svega toga ponosni smo što će zbirka pjesama „Listalica od papira“ krasiti nisku naših pobjedničkih naslova, ali i biti vrijedan doprinos djelima stvorenima da budu najmlađima vodilja i potpora tijekom odrastanja.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.