Kolumne

srijeda, 28. ožujka 2018.

Valentina Crvenković | Na nepoznatom jeziku


Treniram košarku već jako dugo. Dobra sam sa svim curama, no jednog dana došla je Emma iz Afrike i naš se klub "raspao".

Emma ima jedanaest godina i igra bolje od većine u našoj ekipi jer je u Africi krenula trenirati od četvrte godine. Trener je bio oduševljen njezinim talentom. Sve cure su bile ljubomorne na nju. Trening je završio i cure su otišle u svlačionicu. Emma je krenula za nama, ali joj Nika nije dala da uđe u nju. Pitala sam ju zašto to radi, a ona je odgovorila: "Crnkinje ne mogu ulaziti u svlačionicu, te će ih cijelu zaprljati tom svojom crnom bojom!"

Jako me iznenadila. Stvarno sam ostala u čudu. Zatim sam je upitala zašto samo njoj smeta što je tamnije puti. Cure su stale na Nikinu stranu. Nisam to očekivala od njih. Emma nas je cijelo vrijeme prisluškivala. Otvorila sam vrata i lupila je u glavu. Srećom, ništa joj nije bilo. Ispričala sam joj se i odmah smo se sprijateljile.

Sljedeći dan smo krenuli za Zadar. Smjestile smo se u hotel. Svatko je ušao u svoju sobu. Iz Emmine sobe se čuo neki čudan miris, kao da nešto kuha. Cure su hodnikom prolazile sa začepljenim nosom jer nisu mogle izdržati taj čudan miris. Prvi dan smo izgubile utakmicu dok je Emma sjedila na klupi i nije igrala zbog nekih nesređenih dokumenata. Nakon utakmice, ušle smo u hotel i iz Emmine sobe čuli su se bubnjevi i nekakvo pjevanje na nepoznatom jeziku. Curama je to jako išlo na živce.

Slijedeći dan su sve cure igrale uključujući i Emmu. Pobijedile smo, ali se tijekom utakmice Nika ozlijedila. Emma joj je položila ruku na nogu i iscijelila je. Nikome nije bilo jasno šta se događa. Sve su je cure počele ispitivati kako je to napravila, a ona im je odgovorila da se ljudi u Africi tako liječe i da imaju bioenergetske sposobnosti. Rekla im je i da zna sama pripremati svoje lijekove koji malo čudno mirišu. Pojasnila je da u Africi moraju raditi takve stvari  jer im je klasična medicina preskupa. Cure su je pitale još što joj znači ono slušanje bubnjeva, a ona im je odgovorila kako  na taj način meditira i to joj pomaže da bude koncentrirana na utakmici.

Cure su shvatile da je Emma dobronamjerna osoba i da nije bitno ako je ona tamnije puti. Postale su prijateljice.

Književne radionice: prof. Vladimir Papić, Pula

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.